Prognozē reisu skaita samazināšanos vietējās nozīmes maršrutos

Sabiedriskā transporta reisu skaits nākamgad vairāk varētu samazināties vietējās nozīmes maršrutu tīklā, bet mazākā mērā arī starppilsētu satiksmē, informācijas biznesa portālu "nozare.lv" informēja valsts SIA "Autotransporta direkcija" (ATD).

Kopumā reisu skaits varētu samazināties līdz pat 20%, ņemot vērā, ka valsts budžeta dotācija zaudējumu segšanai par pasažieru pārvadātāju sniegtajiem pakalpojumiem nākamgad attiecībā pret 2009.gada jūliju tiks samazināta par 23,8%.

Izvērtējot situāciju sabiedrisko pārvadājumu jomā un ņemot vērā pasažieru iespējamās pārvietošanās alternatīvas, ATD pašlaik neredzot ekonomisku pamatojumu biļešu cenu paaugstināšanai.

Autotransporta direkcijā uzsver, ka tās kompetencē esošā starppilsētu satiksme pašlaik valstij nesot vismazākos zaudējumus.

Vienlaikus, lai iekļautos nākamā gada budžetā iezīmētajā valsts dotācijā, arī pašvaldībām turpmāk būs pamatīgāk jāizvērtē ar pārvadātājiem noslēgto līgumu nosacījumi un to sniegto pakalpojumu (vietējās nozīmes satiksmes nodrošināšanas) izmaksas.

Sākot ar 2010. gadu, atbildību par reģionālo vietējās nozīmes satiksmi pārņems pieci plānošanas reģioni, kuru uzdevums būs rast iespējas ietaupīt uz pārvadātāju vispārējām saimnieciskajām izmaksām, pie maršrutu optimizācijas un reisu slēgšanas ķeroties vien galējas nepieciešamības gadījumā.

Svarīgākais