Iekšlietu ministrs Kozlovskis informē par paveikto un 2012. gada plāniem

Šodien iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis Zatlera Reformu partijas preses konferencē informēja par jaunās valdības 100 dienās iekšlietu nozarē paveikto.

Kā vienu no būtiskākajiem veikumiem iekšlietu ministrs minēja narkotisko vielu apkarošanas jomā iniciētās izmaiņas, lai jaunas psihotropās vielas apriti aizliegtu uz laiku, kamēr tiek veikta tās riska novēršana. Lai ierobežotu jauno psihotropo vielu izplatību, plānots arī ieviest „ģenērisko sistēmu”, proti, ka vielas tiek aizliegtas pēc to piederības noteiktu vielu grupai, nevis kā līdz šim – katra atsevišķi.

Tāpat kā būtisku ministrs uzsvēra uzsākto darbu pie vienotas struktūrvienības izveides Valsts policijā kibernoziegumu apkarošanai.

Savukārt strukturālo reformu jomā R.Kozlovskis uzsvēra uzsākto pārvaldības centralizāciju un dienestu atbrīvošanu no neraksturīgām funkcijām. Centralizēt paredzēts nekustamo īpašumu apsaimniekošanu, komunikācijas tehnoloģiju, finanšu/grāmatvedības un personāla pārvaldības jomas. Pilotprojekta ietvaros šī centralizācija jau uzsākta Kurzemes reģionā.

Tāpat R.Kozlovskis klātesošos informēja, ka pabeigti sagatavošanās darbi personas apliecību - elektronisko identifikācijas karšu un elektronisko uzturēšanās atļauju izsniegšanai.

Ministrs norādīja arī uz 2012.gada prioritātēm un veicamajiem darbiem. No tiem noziedzības apkarošanas jomā plānots realizēt pasākumu kompleksu, vērstu uz Nacionālā kriminālizlūkošanas modeļa ieviešanu tiesībaizsardzības iestādēs un valsts drošības iestādēs.

Reģionālo vizīšu laikā ministrs ir secinājis, ka ir nepieciešams palielināt iecirkņa pilnvaroto ieguldījumu noziedzības novēršanā, uz ko arī tiks likts akcents 2012. gadā.

Tāpat iekšlietu ministrs norādīja, ka nav pareizi, ja iestāde pati izmeklē savu darbinieku veiktos pārkāpumus, tāpēc tiks izstrādāts normatīvais regulējums efektīva mehānisma nodrošināšanai to amatpersonu iespējamo pārkāpumu noskaidrošanai un saukšanai pie atbildības, kuras veic izmeklēšanas darbības.

2012.gadā būtiski arī pilnveidot vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu apstrādes centru “112”, piesaistot Eiropas Savienības finanšu līdzekļus un panākot savlaicīgu un efektīvu palīdzības sniegšanu iedzīvotājiem.

Savukārt sociālo garantiju un atalgojuma sistēmas pilnveidošanas jomā 2012.gadā nepieciešams izstrādāt rīcības plānu, kas paredz sociālo garantiju un atalgojuma sistēmas pilnveidošanu Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm. Izmaiņas ir nepieciešamas, lai novērstu iekšlietu amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm nevienlīdzīgo situāciju salīdzinājumā ar karavīriem, kuriem šobrīd ir augstāks sociālo garantiju nodrošinājums.