Bērni ielūst ledū, bet izglābjas

Plānā ledus kārta arī šoziem neattur iedzīvotājus no ziemas prieku baudīšanas. Aizvadītajā nedēļā mediķu palīdzība bija nepieciešama četrus un deviņus gadus veciem bērniem , kuri neuzmanības dēļ ielūzuši ledū. Abu dzīvības glābusi tikai apkārtējo cilvēku veiksmīga iesaistīšanās.

17. janvārī gandrīz traģiski beigusies ģimenes pastaiga Latgalē, kad aukstajā ūdenī pēkšņi ielūzis uz ledus uzskrējušais četrgadīgais zēns. „Nelaimīgajā brīdī vistuvāk atradās māte, kura dēlu metusies glābt, taču neaprēķināja savas spējas un pati nonākusi dzīvības briesmās,” skaidro Neatliekamās medicīnas palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša. Atšķirībā no zēna, māte krastā spējusi tikt saviem spēkiem. Redzot notiekošo, neapjuka bērna tēvs. Viņš palīgā meties kopā ar ģimenes suni, kam, par laimi, bijušas iemaņas glābšanā uz ūdens. Kad Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) speciālisti ieradušies notikuma vietā, bērna dzīvībai briesmas vairs nedraudēja. „Tika izsaukti mediķi, bet cietušie tikmēr sildīti ar segām,” norāda dienesta pārstāve Inga Vetere.

Savukārt 19. janvārī Pārdaugavā dārza dīķī pamatu zem kājām zaudējis deviņus gadus vecs zēns, kuram izglābties palīdzējuši apkārtējie.

Abiem slimnīcā konstatēta ķermeņa atdzišana.

„Saprotami, ka bērni steidz izbaudīt ziemu, tomēr sniega kupenu parādīšanās vēl nenozīmē noturīgu ledus kārtu virs ezeriem un dīķiem. Lai tāda izveidotos, temperatūrai zem nulles jāpieturas ilgstoši, nevis pāris dienas,” norāda I. Bukša, piebilstot, ka par bērnu izglītošanu šajā periodā pastiprināti jārūpējas arī vecākiem.

Tomēr glābēju pārstāve I. Vetere uzsver plaisu, kas radusies starp mācīto un ikdienā notiekošo: „Zemledus makšķernieki šobrīd neapdraud tikai sevi. Bērni raduši, ka pieaugušajiem var uzticēties, tāpēc makšķernieku ieraudzīšana uz ledus maldīgi tiek uztverta kā pietiekams pamatojums drošībai.” Viņa aicina cilvēkus ziņot par uz ledus redzētiem bērniem vēl pirms notikusi nelaime.

VUGD uzsver, ka ledus kārta vēl ir ļoti plāna un mainās ik pēc pāris metriem, tāpēc atrašanās uz ūdenstilpnes ir bīstama cilvēka dzīvībai.

Svarīgākais