NATO sola sargāt Latviju, Latvija sola vairāk naudas aizsardzībai

Savas darba vizītes laikā NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens saņēma Latvijas Ministru prezidenta solījumu pakāpeniski palielināt mūsu valsts aizsardzības budžetu, savukārt pats solīja saglabāt alianses lidmašīnas Baltijas valstu gaisa telpā, iespējams, ilgtermiņā.

NATO patrulēšana Baltijas gaisa telpā bija temats, ko A. F. Rasmusens apsprieda gan ar premjeru Valdi Dombrovski, gan Valsts prezidentu Andri Bērziņu. Pašlaik līgums noslēgts līdz 2014. gadam, Baltijas valstis vēlējās iegūt garantijas līdz 2018. gadam, bet NATO ģenerālsekretāra vizītes laikā ieguvušas pagaidām mutisku solījumu, ka patrulēšana varētu notikt bez konkrēta ierobežojuma – tik ilgi, cik būs nepieciešams, jo situācija pasaulē ir mainīga. Pozitīvs lēmums, iespējams, tiks pieņemts jau pirms NATO samita, kas plānots maijā.

V. Dombrovskis un A. F. Rasmusens noslēdza Latvijas valdības un NATO saprašanās memorandu par sadarbību informācijas tehnoloģiju aizsardzībā. Tas ļaus Latvijai pierādīt un parādīt, ka tā spēj darboties informācijas tehnoloģiju drošības un aizsardzības jomā, kas ir būtiska arī kolektīvās drošības sistēmā. Tādējādi Latvija iespēju robežās NATO ietvaros darīs to, ko šobrīd spēj īstenot, jo aizsardzības budžets ir tikai puse no tā, ko savām dalībvalstīm prasa NATO.

V. Dombrovskis A. F. Rasmusenam apliecināja, ka Latvija ir apņēmusies vidējā termiņā līdz ar ekonomisko izaugsmi atjaunot arī ieguldījumu aizsardzībā līdz NATO paredzētajiem diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta. NATO ģenerālsekretārs, protams, pateicās par tādu solījumu.

Latvijā

Joprojām jauna, vienmēr stilīga un tālredzīga – tā var raksturot Jūrmalas Valsts ģimnāzijas direktori Ievu Tarandu, kura Skolotāju dienā organizē zibakciju, lai atgādinātu sabiedrībai, ka ikviens skolotājs “ir jāatbalsta, jo viņš ir cilvēks, kas uzticīgi pilda savas valsts prāta un dvēseles uzlikto darbu”. Kādi šodien ir skolēni? Kā viņiem par daudz, bet kā pietrūkst? Par to un daudz ko citu – saruna ar Ievu Tarandu. Lai gaiša gandarījuma pilna Skolotāju diena!

Svarīgākais