Ar Latvijas vilcieniem nogādā ASV kravas Afganistānā

Panākta iespēja ar Latvijas vilcienu sastāviem nogādāt ASV kravas tās bruņoto spēku atbalstam Afganistānā, biznesa informācijas portālu "Nozare.lv" informēja Satiksmes ministrijas (SM) sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Valpētere.

Satiksmes ministrijas (SM) aprēķini liecina, ka no viena konteinera vai citas adekvātas kravas vienības mūsu valsts iegūst līdz pat 500 eiro (350 latus), savukārt no viena vilciena sastāva - vismaz 30 000 eiro (21 000 latu).

Pašlaik SM, Ārlietu ministrija un Aizsardzības ministrija aktīvi mēģina piesaistīt arī citu NATO dalībvalstu un partnervalstu kravas, kuru bruņotie spēki ir izvietoti Afganistānā, šajā procesā saskaroties ar asu kaimiņvalstu konkurenci.

SM pārstāve informē, ka no šā gada februāra ASV bruņotajiem spēkiem Afganistānā no Rīgas ostas caur Krieviju, Kazahstānu un Uzbekistānu nogādāti 35 vilcienu sastāvi ar nemilitārajām kravām. ASV bruņotajiem spēkiem tiekot nodrošinātas ātras, drošas un finansiāli izdevīgas piegādes, bet Latvijai - tirgus cenām atbilstoši ienākumi.

Šomēnes Latvijā ieradušies vairāku valstu bruņoto spēku pārstāvji, lai izpētītu iespējas sekot ASV piemēram. Plānots, ka veiksmīgu Latvijas centienu rezultātā citu valstu bruņotajiem spēkiem paredzētās kravas caur Latviju varētu sākt nosūtīt nākamā gada sākumā.

Veiksmīgi attīstoties notikumu gaitai, uz Afganistānu pārvadātie kravu apjomi var palielināties līdz tādam līmenim, ka varētu tikt izmantota ne vien Rīgas, bet arī citas Latvijas ostas, skaidro SM.

Perspektīvā ir saskatāmas iespējas maršrutu no Latvijas uz Vidusāzijas valstīm nostiprināt kā divvirzienu tirdzniecības ceļu.

Latvijā

Imanta Ziedoņa fonds “Viegli” un Ziedoņa muzejs 17. oktobrī Kalnciema kvartālā aicina uz labdarības koncertu “Dzīvoklīša svētki pieaugušiem cilvēkiem”. Visi līdzekļi tiks izlietoti Ziedoņa vasarnīcas niedru jumta nomaiņai.

Svarīgākais