Eirobarometrs: Latvijas iedzīvotāji situāciju vērtē vissliktāk

Vairāk nekā 40 procenti Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka nabadzība ir plaši izplatīta, liecina jaunākais Eurobarometer pētījums. Turklāt Latvijā iedzīvotāji ir visnegatīvāk noskaņoti attiecībā pret to, kas notiks nākotnē. Šis rādītājs ir visaugstākais visā Eiropas Savienībā.

Lielākā daļa Eiropas iedzīvotāju uzskata, ka nabadzība ir plaši izplatīta, un tikai 25% domā, ka nabadzība nav izplatīta. Pētnieks Pols Stampers no Eurobarometer norāda, ka viena no valstīm, kuras iedzīvotāji domā, ka nabadzība ir ļoti plaši izplatīta, ir Latvija.

Viedoklis par nabadzības izplatību ir cieši saistīts ar cilvēku personīgo viedokli un pašu situāciju, tā, piemēram, 90% cilvēku, kuriem ir grūtības nomaksāt rēķinus laikus, uzskata, ka nabadzība ir plaši izplatīta. Katrs ceturtais no pieciem eiropiešiem uzskata, ka nabadzība pēdējo trīs gadu laikā ir pieaugusi, taču liela daļa aptaujāto domā, ka tas noticis ne tikai savā valstī, bet visā pasaulē (82%). Puse jeb 53% aptaujāto uzskata, ka nabadzība ir palielinājusies tieši tur, kur viņi dzīvo. Tajā pat laikā ir valstis, kurās iedzīvotāji uzskata, ka nabadzība ir samazinājusies, - Polija un Čehija.

Nabadzības un sociālās atstumtības jautājumus šodien apriež plašā Eiropas savienības konferencē, gatavojoties nākamajam – 2010. gadam, kas visā Eiropā pasludināt kā nabadzības un sociālās atstumtības izskaušanas gads.

Latvijā

Pasakā patiesību par kailo karali drīkst pateikt bērns, bet ikdienā ticamāk, ka vārdus “Latvijā jāatceļ pensiju sistēma” pasaka kaut vai kiberdrošības uzņēmuma “Possible Security” vadītājs Kirils Solovjovs.

Svarīgākais