Būs jāmeklē jauni Dailes un Nacionālā teātra vadītāji

Visticamāk, drīzumā Kultūras ministrija (KM) būs spiesta izsludināt amatu konkursus uz Nacionālā un Dailes teātra vadītāju vietām, jo pār līdzšinējiem direktoriem Ojāru Rubeni un Aivaru Līni kritusi aizdomu ēna.

Viņi, iespējams, no teātru budžeta šogad ir maksājuši viens otram par konsultāciju sniegšanu. Neoficiāla informācija liecina, ka šī summa ir 2000 latu katram.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 20. oktobrī sācis kriminālprocesu par prettiesisku rīcību ar valsts finanšu resursiem divās KM pārraudzītās kapitālsabiedrībās – abos lielākajos valsts teātros. Pagājušajā nedēļā KNAB šo iestāžu vadītājus atzinis par aizdomās turētajām personām.

Divu KM kapitālsabiedrību vadītāji tiek turēti aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā. Gan O. Rubenim, gan A. Līnim piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, taču kopš otrdienas A. Līnis no darba ir atlaists. Pamatojums – KNAB piemērotais nodarbošanās aizliegums.

"2008. gada nogalē, 2009. gada sākumā Latviju skāra finanšu krīze. Kā loģisks turpinājums tam sekoja finanšu samazinājums kultūras nozarei, kas varēja būtiski ietekmēt nacionālo mākslu. Budžeta situācija šajā laikā bija ārkārtīgi nestabila un neprognozējama, līdz ar to radās vajadzība pēc teātra darbības stratēģiskās plānošanas pārskatīšanas, finanšu optimizēšanas, ņemot vērā samazināto budžetu tā, lai neciestu teātra māksla un kvalitāte," Neatkarīgajai stāsta Nacionālā teātra preses sekretāre Inga Vasiļjeva. Viņa norāda, ka, ņemot vērā valsts finanšu ekonomiskās situācijas izvirzītos uzstādījumus, kā eksperts radošu konsultāciju sniegšanai tika piesaistīts Latvijas lielākā dramatiskā teātra valdes loceklis A. Līnis. Pieredzējušais teātra darbinieks "tika izraudzīts, ņemot vērā viņa ievērojamo un sekmīgo pieredzi Dailes teātra darbībā, kā arī ņemot vērā konsultējamās jomas šauro specifiku, kur Latvijā minētajā jomā kompetentāku speciālistu nav. Tika izvērtēta iespēja piesaistīt starptautiskus ekspertus, bet to prasītā atlīdzība būtu ievērojami augstāka, un šādu līdzekļu teātra rīcībā nebija, tāpēc tika nolemts slēgt uzņēmuma līgumu ar A. Līni", precizē I. Vasiļjeva.

Līdzīga vienošanās, iespējams, bijusi noslēgta arī no Dailes teātra vadītāja puses ar O. Rubeni.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.