Atjaunos uzvedības ierobežojumus nepilngadīgajiem

Tiks atjaunots audzinoša rakstura piespiedu līdzeklis bērniem - uzvedības ierobežojumi nepilngadīgajiem -, paredz šodien izskatīšanai Saeimas komisijām nodotie grozījumi likumā par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem.

Grozījumi paredz, ka uz laiku no 30 dienām līdz 12 mēnešiem bērnam var aizliegt apmeklēt noteiktas sabiedriskās vietas un satikties ar noteiktām personām, noteikt pienākumu piedalīties sociālās korekcijas programmās, kā arī konsultēties pie psihologa, ārsta vai cita speciālista.

Tāpat, ja audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa - sabiedriskā darba - izpildes laikā nepilngadīgais sasniegs 18 gadus, šī darba izpilde būs jāturpina, kamēr piespiedu līdzeklis būs izpildīts pilnā apmērā. Tomēr sabiedriskā darba izpildi varēs apturēt bērna slimības vai citu svarīgu iemeslu dēļ.

Atbilstoši grozījumiem, nosakot audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanas beigu termiņu un ilgumu bērna ievietošanai sociālās korekcijas izglītības iestādē, tiesa pēc iespējas ņems vērā mācību gada sākumu un beigas attiecīgajā iestādē, kā arī bērna izglītības līmeni un nepieciešamību turpināt izglītību. Bērna patvaļīgu prombūtni neieskaitīs laikā, kad viņam jāatrodas sociālās korekcijas iestādē.

Savukārt, ja nepilngadīgais ir sasniedzis 18 gadus un viņa patvaļīgas prombūtnes dēļ nav bijis iespējams viņu ievietot sociālās korekcijas izglītības iestādē, tiesa lems par to, vai turpināt izpildīt piespiedu līdzekli minētajā iestādē vai aizstāt to ar kriminālsodu.

Pēc tiesas lēmumā noteiktā laika beigām sociālās korekcijas izglītības iestādes vadītājs, pamatojoties uz bērna un viena no viņa vecāku (aizbildņa) iesniegumu, varēs lūgt tiesai atļaut bērnam uzturēties minētajā iestādē līdz mācību gada beigām.

Grozījumus izstrādāja darba grupa, kurā piedalījās pārstāvji no vairākām ministrijām, sociālās korekcijas iestādes "Naukšēni", Valsts policijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.