Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Pasi varēs aizstāt ar jaunu dokumentu

No 1. marta Latvijā būs pieejams jauns personu identificējošs dokuments – personas apliecība jeb identifikācijas karte (eID karte). Iedzīvotāji varēs izvēlēties – turpināt lietot tikai pasi, tikai e-ID karti vai abus dokumentus kopā. Īpaši noderīga karte būs tiem, kuri bieži ceļo – to atpazīs visā Eiropas Savienībā.

Jaunajā dokumentā līdzīgi kā pasē būs personas fotogrāfija, vārds un uzvārds, personas kods, dzimšanas datums, norādīta tautība un cita informācija, turklāt karti varēs izmantot elektroniskajā parakstā. Ar eID karti varēs ceļot uz Eiropas Savienības (ES) vai Šengenas zonas valstīm, norāda Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis. Jaunais dokuments maksās 10 latu, un to izsniegs Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde.

Ceļojumu biroja Vanilla Travel vadītāja Inga Kavaca stāsta, ka jaunais dokuments līdzšinējo ceļojumu noformēšanas kārtību neietekmēs. «Ja cilvēkam uz kādu zemi vajadzēs vīzu, viņš paralēli varēs izmantot identifikācijas karti ceļošanai Eiropas Savienībā, tas ir ieguvums. Par citiem ieguvumiem pagaidām neesam informēti, taču ceļojumu aģentūru pakalpojumu klāstu karte neietekmēs,» prognozē I. Kavaca.

Atbilstoši Saeimas apstiprinātajam Personu apliecinošo dokumentu likumam, situācijās, kad Latvijas pilsonis vai nepilsonis ārzemēs būs pazaudējis pasi, eID karti varēs izmantot kā atgriešanās dokumentu. Līdz ar to nebūs nepieciešams vērsties Latvijas vēstniecībā, lai saņemtu atgriešanās apliecību.

Paredzēts, ka eID kartes ārzemniekiem, bezvalstniekiem, bēgļiem, personām, kam piešķirts alternatīvais statuss vai pagaidu aizsardzība, kā arī trešo valstu pilsoņiem un nepilsoņiem, kas ieguvuši ES pastāvīgā iedzīvotāja statusu, vienlaikus kalpos arī kā uzturēšanās atļauja.

Līdz ar Saeimas apstiprināto likumu noslēgusies teju 12 gadu ilgā diskusija par jauna identifikācijas dokumenta ieviešanu. No 1999. gada, kad karte bija plānota tikai kā personu apliecinošs dokuments, līdz 2012. gadam tas pārveidojās par apliecību, kurai ir arī eparaksta funkcija. Kopējās karšu ieviešanas izmaksas ir apmēram 10 miljoni latu.