Satiksmes ministrs ar Ķīnas vēstnieku pārrunā sadarbību sauszemes transporta jomā

Satiksmes ministrs Aivis Ronis tikās ar Ķīnas Tautas Republikas vēstnieku Latvijā Hu Ješuņu (Hu Yeshun), lai pārrunātu iespējas veicināt abu valstu sadarbību transporta jomā.

Abas valstis ir ieinteresētas stiprināt savstarpējo sadarbību un attīstīt transporta savienojumu starp Āziju un Eiropu, izmantojot sauszemes transportu. No Latvijas puses tiek piedāvāts pagarināt konteinervilciena „Baltika Tranzit” maršrutu līdz Ķīnas Ziemeļrietumu reģioniem, tādējādi paverot iespējas Ķīnas uzņēmumu preču transportēšanai uz Ziemeļeiropu. „Baltika Tranzit” ir labi attīstīts konteinerkravu pārvadājumu projekts, kas darbojas starp Latviju un Kazahstānu, un tā pārvadāto kravu apjomi arvien pieaug. To atzinīgi novērtē arī Krievija un Kazahstāna.

Vēstnieks apliecināja Ķīnas uzņēmumu interesi par Latvijas transporta koridora un ostu infrastruktūras izmantošanu, ko veicina Latvijas ģeogrāfiskais novietojums, zemās darbaspēka izmaksas, kā arī investoriem labvēlīgā ekonomiskā vide. Bez tam Ķīnas transporta un loģistikas kompānijas varētu būt ieinteresētas veidot loģistikas un distribūcijas centrus Latvijā.

A.Ronis norādīja, ka Latvijas ostas ir cieši integrētas transporta infrastruktūras sistēmā, turklāt lielākajām ostām – Rīgas, Liepājas un Ventspils - ir noteikts Speciālās ekonomiskās zonas statuss, kas sniedz papildu ieguvumus investoriem. Tāpat tiek izskatīti vairāki varianti, lai padarītu Latvijas ostu darbību caurskatāmāku un investoriem pievilcīgāku.

Tikšanās laikā tika apspriestas arī šī gada februārī plānotās Latvijas un Ķīnas Apvienotās komitejas sēdes iespējamās sarunu tēmas.

Pēdējo gadu laikā abu valstu ekonomiskā sadarbība ir tikusi stiprināta dažādos līmeņos – prezidentu, valdības vadītāju, ministru, Latvijas un Ķīnas Apvienotās Komitejas ietvaros, kā arī uzņēmēju līmenī.

Svarīgākais