Ādažos mirušā karavīra nāves iemesls ir sirds problēmas

Pirmdien Ādažu militārajā bāzē pēkšņi mirušā karavīra nāves iemesls, iespējams, ir pēkšņas problēmas ar sirdi.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks intervijā Latvijas radio šodien atzina, ka mirušajam karavīram sūdzību par veselību neesot bijis, viņš bijis labā fiziskā formā, tāpēc tiek pieļauts, ka viņam radušās pēkšņas problēmas ar sirdi.

"Neatbilst patiesībai informācija, ka tas ir kārtējais negadījums Ādažos, jo šajā gadījumā tā varētu būt pēkšņa sirds mazspēja," sacīja ministrs. Viņš speciāli pieprasījis informāciju par to, cik armijā bieži karavīriem ir šāda rakstura veselības problēmas – un tie ir 3 līdz 5 gadījumi uz 5000 cilvēku, bet sabiedrībā kopumā šādas veselības problēmas izplatītas daudz biežāk.

Kardiologu biedrības sirds mazspējas darba grupas vadītāja Ginta Kamzola nra.lv atzina, ka sirds mazspējai ir pazīmes, kuras iespējams nepamanīt, piemēram, elpas trūkums, potīšu piepampums, nogurums. Ir slimības, kurām pazīmes nav novērojamas, kuras ir sekas kādai esošai sirds slimībai, kas nav bijusi diagnosticēta. G. Kamzola atzīst, ka ikdienas pārbaudēs, piemēram, miera stāvokļa kardiogrammā, atsevišķos gadījumos rādītāji var būt normāli.

G. Kamzola: "Grūti atbildēt vai tagad visiem būtu jāveic padziļinātās izpētes, taču ir jāpievērš savai veselībai nopietna uzmanība. Ja novērotas neierastas pazīmes, nekavējoties jāgriežas pie ārsta, kā arī ir jānoskaidro savas ģimenes slimību vēsture, jo iedzimtās slimības simptomi var neparādīties līdz brīdim, kad jau ir par vēlu".

Pagaidām runāt par šo konkrēto gadījumu ir filozofisks jautājums, atzīst Dr. G. Kamzola, un īstos iemeslus varēs uzzināt tikai pēc sekcijas, taču ir skaidrs, ka bez priekšvēstures šādu nāves gadījumu nav.

Kā liecina statistikas dati, sirds un asinsvadu slimības ir galvenais augstas mirstības cēlonis Latvijā, un šīs saslimšanas diemžēl konstatē arvien jaunākiem cilvēkiem. 2009.gadā ir fiksēti 16078 tādi gadījumi. Nelabvēlīga loma ir iedzimtībai un cukura diabētam. Bet tādus kaitīgus ieradumus kā smēķēšana, neveselīgs uzturs, mazkustīgs dzīvesveids, kas ļoti būtiski paaugstina sirds slimību risku, ikvienam vajadzētu novērst.

nra.lv jau rakstīja, ka pirmdien pēcpusdienā, vienā no Ādažu bāzes personāla atpūtas telpām tika atrasts karavīrs bez dzīvības pazīmēm. Nekavējoties tika izsaukts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, vienlaikus palīdzību sniedza arī militārās medicīnas personāls, bet tā nedeva rezultātus.

Latvijā

No nākamā gada valsts pensijas indeksējamo robežu varētu palielināt līdz 100% no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, paredz valdībā atbalstītais likumprojekts, par kuru kopā ar nākamā gada budžeta pakotni vēl būs jālemj Saeimai.