Sāk aptrūkt naudas pabalstiem

© Raitis Plauks, f64

Kamēr valdība gatavojas pieņemt virkni normatīvu, lai atbilstoši sociālās drošības stratēģijai palīdzētu pašvaldībām izmaksāt pabalstus saviem trūkumcietējiem, pašvaldības izmisīgi meklē veidu, kā vēl kādu brīdi izvilkt ar patukšu sociālo maciņu.

Situācija pašvaldībās atšķiras, jo dažās jau vasarā vairs nevarēja atļauties samaksāt pat pabalstu garantētā minimālā ienākuma (GMI) līmeņa nodrošināšanai, bet citās, īpaši lielpilsētās, pabalstus maksā un ne tikai prioritāros GMI un mājokļa.

Pašvaldības lielākoties no masu medijiem uzzinājušas, ka valsts no novembra piešķirs pašvaldībām budžeta līdzekļus GMI līmeņa nodrošināšanai un dzīvokļa pabalsta apmaksai, tomēr, kad reāli nauda ieripos pašvaldību kasēs, vēl nav zināms, visticamāk, tas varētu būt novembra beigās.

Vēl nezina nosacījumus

"Mēs šobrīd vēl nezinām nosacījumus un kritērijus valsts atbalsta saņemšanai, līdz ar to pagaidām nav zināms arī, vai Rīgas pašvaldībai vispār būs tiesības saņemt atbalstu garantētā minimālā ienākumu līmeņa un dzīvokļa pabalsta nodrošināšanai Rīgas pašvaldības iedzīvotājiem," Neatkarīgajai saka galvaspilsētas sociālo jautājumu galvenās iestādes Labklājības departamenta speciāliste Lita Brice. Valsts atbalsts šo abu pabalstu izmaksā būtu neatsverams atbalsts visām pašvaldībām, tajā skaitā Rīgai.

Viena no sociālās drošības stratēģijas jeb tā sauktā sociālā spilvena galvenajām sastāvdaļām bija tieši GMI līmeņa palielināšana. Lai arī GMI līmenis tika palielināts tikai par trim latiem pieaugušajam un astoņiem latiem bērnam (līdz oktobrim visiem bija vienāds – 37 lati), pašvaldībām tie ir būtiski papildu izdevumi. Turklāt paaugstinātais GMI jāņem vērā ne tikai tiem, kuri sāk saņemt pabalstu no oktobra, bet jāpārrēķina visiem, kuri jau saņem.

Raksta vēstules

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) uzrakstījis vēstuli pilsētu un novadu domju pašvaldībām, ar kuru apliecina, ka novembrī nauda tiks piešķirta, arī par oktobri. No vēstules izriet, ka valsts līdzfinansēs pabalstu izmaksu līdz 2011. gada 31. decembrim.

Šogad valsts visām pašvaldībām atmaksās 50% no GMI pabalstam izlietotajiem un 20% no dzīvokļa pabalstam izlietotajiem līdzekļiem. Pašvaldībām vai to sociālajiem dienestiem līdz katra mēneša 15. datumam būs jāvēršas LM ar noteikta parauga pieprasījumu, sniedzot ziņas par sociālajiem pabalstiem mēnesī izlietoto līdzekļu apmēru un nepieciešamo valsts budžeta līdzfinansējumu. Taču, lai nodrošinātu operatīvu valsts budžeta līdzekļu saņemšanu novembrī par oktobri, pašvaldībām jau līdz 30. oktobrim elektroniski jāiesūta informācija.

Izdevumi aug

Situācija pašvaldībās ir atšķirīga, taču nav nevienas pašvaldības, kur nebūtu palielinājušies izdevumi sociālajai palīdzībai.

Rīgā visu sociālo pabalstu nodrošināšanai pagājušā gada deviņos mēnešos izlietoti 10,6 miljoni latu, bet šā gada deviņos mēnešos par 4% vairāk – 11,1 miljons latu. Tomēr kopumā pērn dažādām sociālajām programmām, no kurām tiek maksāti pabalsti, atvēlētā summa bija 16,2 miljoni latu, tajā skaitā pabalstam GMI līmeņa nodrošināšanai – 944 372 lati un dzīvokļa pabalstam 5,9 miljoni latu, bet šogad pat nedaudz mazāk – turpat 16 miljoni latu. Atšķiras gan tas, ka būtiski lielāka summa paredzēta GMI pabalsta izmaksai – 1,9 miljoni latu un nedaudz vairāk dzīvokļa pabalstam – 6,2 miljoni latu. Rīgas dome pieļāva iespēju pārskatīt naudas plūsmu un palielināt izdevumus sociālajiem pabalstiem, tiesa, veicot dažādus citus ietaupījumus.

Viena no pašvaldībām, kur jau tagad pilnībā ir izsmelts sociālais budžets, ir Jelgava, jo trūcīgu personu skaits ir pat četrkāršojies, vairākkārt pieaudzis GMI pieprasītāju skaits. Pilsētas dome nolēmusi ar 100 000 latu papildināt sociālo kasi. Oktobra sākumā GMI pabalsts Jelgavā piešķirts 728 trūcīgām personām, bet pirms gada šā pabalsta saņēmēju skaits nebija lielāks par 200 ģimenēm. Cilvēki lūdz ne tikai GMI, bet palīdzību skolas piederumu iegādei un skolas pusdienu apmaksai, jo paši vairs to nevar.

Pēc Jelgavas Sociālo lietu pārvaldes vadītājas Ritas Stūrānes teiktā, darbu apgrūtina biežās izmaiņas attiecībā uz pabalstu piešķiršanu, piemēram, GMI paaugstinājums no oktobra. Nauda bija saplānota atbilstoši iepriekš noteiktajam apmēram, tāpēc loģiski, ka tās trūkst.

Vairākas lauku rajonu pašvaldības jau pārtraukušas pabalstu izmaksu, jo vienkārši nav naudas. Valsts paredzētais atbalsts ļautu pašvaldībām izvilkt līdz gada beigām, nepārtraucot pabalstu izmaksu. Latvijas Pašvaldību savienības dati liecina, ka divu obligāti jeb prioritāri izmaksājamo pabalstu izmaksa veido vairāk nekā 50 procentus no visiem sociālajiem pabalstiem plānotajiem līdzekļiem. Valdība, kā zināms, pieņēma lēmumu paaugstināt GMI līmeni no 1. oktobra, taču atbalsts no valsts puses būs tikai novembra beigās.

LM dati liecina, ka šā gada septiņos mēnešos sociālajiem pabalstiem pašvaldības izlietojušas kopumā 20 miljonus latu, ievērojami pieauguši GMI pabalsta izmaksas apjomi, ko saņem vistrūcīgākie iedzīvotāji.

***

TRŪCĪGAS PERSONAS LATVIJĀ

2008. gadā 120 000 cilvēku

Prognoze

2009. gadā 144 000 cilvēku

2010. gadā 200 000 cilvēku

Avots: LM

Svarīgākais