Zatlers un Bičkovičs vienojas aktualizēt diskusiju par tiesnešu apstiprināšanas kārtību

Valsts prezidents Valdis Zatlers un Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs šodien tikšanās laikā vienojušies par nepieciešamību aktualizēt diskusiju par nepieciešamajiem uzlabojumiem tiesnešu apstiprināšanas kārtībā, aģentūru LETA informēja AT Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece.

Pēc Saeimas balsojuma, ar kuru AT tiesneša amatā netika apstiprināts Administratīvās apgabaltiesas tiesnesis Māris Vīgants, saasinājies jautājums par tiesnešu neatkarības nostiprināšanu, atgādināja Zvejniece.

Valsts prezidents un AT priekšsēdētājs šodien bijuši vienisprātis, ka jautājums aktualizējams un diskutējams, strādājot ar jauno Tiesu iekārtas likumprojektu, kas Saeimā atrodas jau kopš 2006.gada.

Būtu nepieciešams paātrināt likumprojekta virzību, līdz ar to risinot tiesu sistēmai aktuālus jautājumus, tostarp nostiprinot tiesu varas un tiesnešu neatkarību no iespējamas politiskas ietekmes, atzinušas abas amatpersonas.

Tikšanās laikā Zatlers un Bičkovičs pārrunājuši arī jautājumu par AT un visas tiesu sistēmas funkcionēšanu ierobežota budžeta apstākļos un budžeta samazinājuma ietekmi uz tiesas spriešanu.

Zatlers bija iepazinies ar AT plēnuma lēmumu par AT budžeta veidošanas principiem un ar AT priekšsēdētāju pārrunājis mēģinājumu iekļaut tiesnešu atalgojumu vienotajā valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu atlīdzības sistēmā, kā arī līdzšinējo atalgojuma samazinājumu tiesnešiem, informēja tiesas pārstāve.

Lai pārrunātu AT un Latvijas tiesu sistēmas aktualitātes, Valsts prezidenta un AT priekšsēdētāja tikšanās prezidenta pilī notiek vairākas reizes gadā.

Svarīgākais