Rīgā pasargās no nodokļa kāpuma

Šogad Rīgas dome paredzējusi piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atvieglojumus plašākam iedzīvotāju lokam nekā līdz šim. Savukārt graustu īpašniekiem nāksies maksāt paaugstinātu nodokli.

Tiek gatavoti pašvaldības saistošie noteikumi Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā 2012. gadā. Rīgas domē informē, ka saistošie noteikumi ir papildināti ar jaunām nodokļa maksātāju kategorijām, kurām, sākot ar šo gadu, piešķirami NĪN atvieglojumi par zemi un dzīvojamām ēkām. Tos turpmāk varēs saņemt arī 1. un 2. grupas invalīdi un personas, kurām ir kopīga deklarētā dzīvesvieta ar bērnu invalīdu, 1. vai 2. grupas invalīdu, kurš ir šīs personas bērns, mazbērns, brālis, māsa, vecāki vai vecvecāki. Savukārt tiem iedzīvotājiem, kuru zeme vai zemesgabala daļa tiek izmantota pašvaldības izglītības, sporta, kultūras un sociālo iestāžu darbības nodrošināšanai, šogad tiks piemērots NĪN atvieglojums 90 procentu apmērā. Iepriekš tas bija 70 procentu.

Rīgas mērs Nils Ušakovs informēja, ka ar paaugstinātu nodokli plānots aplikt vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku dzīvību apdraudošas būves. To īpašniekiem jau šogad nāksies maksāt nodokli 3 procentu apmērā no zemes kadastrālās vērtības.

Aprēķinot NĪN, atsevišķām nodokļu maksātāju kategorijām tiks piemēroti atvieglojumi 25 līdz 90 procentu apmērā. N. Ušakovs norādīja, ka ir būtiski saglabāt NĪN pieauguma ierobežojumu.

2012. gadā ar nodokli Rīgā neapliks dzīvojamo māju palīgēkas, izņemot garāžas. Tas nozīmē, ka ne par šķūnīti, ne pagrabu jāmaksā nebūs. Tomēr īpašumlietas būtu jāsakārto, īpaši tad, ja palīgēkas dabā vairs nepastāv. Valsts zemes dienests piedāvā no Kadastra reģistra bez maksas dzēst būves, kas ir sagruvušas vai pat nojauktas. Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes vadītājs Ilmārs Ziedonis sarunā ar Neatkarīgo pieļāva, ka, iespējams, cilvēkiem šķitīs apgrūtinoši meklēt nepieciešamos dokumentus un tērēt laiku šā jautājuma sakārtošanai, tomēr ir vērts to darīt, lai nākamgad nenāktos maksāt NĪN par neesošu īpašumu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.