Bērnu tiesībsargi aicina pasargāt medmāsas meitu no publicitātes

Pēdējā laikā saistībā ar aizdomām par divu bērnu nogalināšanu un viena sakropļošanu, par ko aizturēta bērnu māte – medmāsa, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) rīcībā ir nonākusi informācija, ka vairāku plašsaziņas līdzekļu pārstāvji mēģina noskaidrot personisku un sensitīvu informāciju par personām, kas saistītas ar šo traģēdiju, tostarp – nepilngadīgo bērnu.

Mediju pārstāvji ir meklējuši informāciju par šī bērna atrašanās vietu un turpmāko likteni bāriņtiesā, skolā, kā arī ģimenes dzīvesvietā, aptaujājot kaimiņus un garāmgājējus.

VBTAI aicina šo mediju pārstāvjus respektēt traģēdijā iesaistītā bērna intereses un apzināties, ka tikai iespējami lielāka anonimitāte ļaus šim bērnam mierīgāk pārdzīvot notikušo un turpināt savu dzīvi.

VBTAI arī atgādina, ka šādā veidā mediju pārstāvji pārkāpj Bērnu tiesību aizsardzības likumu, kura 71. pants dod skaidras norādes par aizliegumu izplatīt informāciju par bērnu. Tostarp, likumā teikts: „Aizliegts izplatīt personiski iegūto informāciju par bērnu, kurš kļuvis par nozieguma upuri, liecinieku vai izdarījis likumpārkāpumu, kā arī tādu informāciju, kura bērnam varētu kaitēt tūlīt vai tālākā nākotnē”.

Nra.lv jau rakstīja, ka Vidzemes slimnīcā strādājusī medmāsa tiek turēta aizdomās par nepilngadīgās meitas sakropļošanu. Policija sievieti tur aizdomās par to, ka viņa, iespējams, vairāku gadu garumā apzināti veikusi darbības, lai kropļotu meitenes redzi. Pirms vairākiem gadiem neskaidros apstākļos miruši divi šīs sievietes bērni.

Svarīgākais