Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Notic, ka brīnumi piepildās

© F64 Photo Agency

Rakstot vēstuli Ziemassvētku vecītim, rīdziniece Baiba Fokrote cerēja, ka brīnumi notiek, it īpaši, ja tu lūdz Ziemassvētku dāvanu kādam cilvēkam, kuram tā ir ļoti nepieciešama.

Tagad Baibas kundze ir pārliecināta, ka tā patiešām ir, jo viņas kaimiņiene Valda Briede svētkos Neatkarīgās labdarības akcijā Karsto vēstuļu laiks kā dāvanu saņēmusi sen ilgoto gāzes plīti. Baibas kundzes vēstule bija viena no pirmajām, kuras saņēma Karsto vēstuļu pasts, un tā vēstīja: «Ziemassvētku vecītim ļoti lūdzu uzdāvināt manai kaimiņienei jaunu, vienkāršu gāzes plīti. Valdas kundze dzīvo kopā ar savu māti, kurai šogad apritējuši jau simt gadi. Esošā plīts ekspluatēta jau trīsdesmit gadu. Gāzes meistaru slēdziens ir kategorisks: jānomaina plīts, bet diemžēl ar iztikšanu ir tā, kā ir...»

«Jūs esat mani labie gariņi,» sagaidot dāvinājumu, ko uz Teiku Rīgā atgādā Neatkarīgās labdarības akciju tradicionālie partneri uzņēmums Grand Credit, priecājas Valda Briede. Viņas mājās valda priecīgs satraukums – par to, ka vēstule uzrakstīta, kaimiņiene nebija stāstījusi, vēlēdamās sagādāt pārsteigumu, un tas patiešām ir izdevies. «Neticami, es joprojām nevaru noticēt, ka man piezvanīja un to pastāstīja,» saka Valdas kundze. Savu kaimiņieni Baibu Fokroti viņa sauc par zelta cilvēku.

Pie Ziemassvētku piparkūku galda Valdas kundze pastāsta, ka jau ilgāku laiku ir pensijā, pirms tam strādājusi par farmaceiti. Visgrūtāk viņai klājas pēdējos sešus gadus, jo tieši pirms sešiem gadiem decembrī aizsaulē aizgājis viņas tuvākais cilvēks – vīrs. «Seši gadi jau pagājuši, bet man kā sešas dienas. Mums bija ideāla dzīve, jauks cilvēks, un tad vienā dienā... ar sirdi,» stāsta Valdas kundze un rāda fotogrāfijas, no kurām viņi abi ar vīru raugās laimīgi. Valdas kundze atklāj, ka viņa bijusi precējusies divas reizes, bet ar pirmo vīru izšķīrušies. Sieviete stāsta, arī viņas otrais vīrs bijis šķīries. Kāda likteņa sakritība – abi pirms tam bija šķīrušies vienā dienā, vienā mēnesī, vienā un tajā pašā gadā.

Kopš vīra nāves grūti klājas ne tikai emocionāli – dzīvoklis šķiet tukšs un vientuļš, tāpat kā dzīve, bet arī citādi – divatā vieglāk jebkuru šķērsli pārvarēt, tostarp – materiāli, tomēr divas pensijas. Tagad lielākā Valdas kundzes pensijas daļa iziet par dzīvokli un komunālajiem maksājumiem, pārējais par zālēm un pārtiku. Nekādas jaunas lietas atļauties nevar, tostarp gāzes plīti. Par to Valdas kundzei ir atsevišķs stāsts: viņa nevarējusi saprast, kāpēc par gāzi tik liels rēķins, izrādījās gāzes patēriņš ļoti liels, kaut gan uz gāzes plīts tiek gatavotas tikai ikdienas maltītes. «Atnāca meistars, pārbaudīja skaitītāju, tas kārtībā. Bet gāzes patēriņš vienalga bija liels,» stāsta Valdas kundze. «Meistars atnāca vēl vienu reizi un secināja, ka ir gāzes noplūde, un tas ir bīstami. Ko jūs gribat – viņš teica. Mājai 30 gadi, plītij 30 gadi. Jāmaina!» Tomēr tādas naudas, lai nopirktu jaunu plīti, Valdas kundzei nebija. To zināja arī kaimiņiene Baiba, ar kuru viņa satuvinājusies, jo abām vienā laikā nomiruši dzīvesbiedri. Valdas kundze arī aprūpē savu 100 gadus veco mammu, kura pēc insulta lielāko daļu laika pavada uz gultas. «Esmu vienmēr turējusies, nu jūtu, ka spēki izsīkst, bet jādzīvo tālāk, jāturas. Un, ja apkārt ir tādi cilvēki, kuri palīdz viens otram, tas noteikti izdosies,» teic Valda Briede.

Galvenais mūsu princips, lai dāvana būtu īsti vietā un laikā, lai tā būtu noderīga, Neatkarīgajai saka uzņēmuma Grand Credit valdes priekšsēdētājs Maksims Mališko. «Mēs redzam problēmu, ko varam atrisināt, un tas, ka tagad Valdas kundze varēs bez bažām cept pīrāgus un aicināt ciemiņus tos nogaršot, ir lielākais gandarījums.» Tieši Grand Credit atvēlējuši konkrētu naudas summu akcijas vēlmju piepildījumam. «Mēs redzam, ka krīze turpinās, jo arvien vairāk cilvēku lūdz ikdienai nepieciešamās lietas – pārtiku, sadzīvei nepieciešamo, pat malku un zāles. Pozitīvā maz, tomēr priecē, ka šogad ir rekordliels to cilvēku skaits, kuri, izlasot Neatkarīgajā cilvēku vēstules, atsaukušies palīdzēt,» akcijas norisi vērtē M. Mališko. Uzņēmums jau sākotnēji nolēma, ka akcijā netiks atbalstīti lūgumi pēc ekstrā mantām, piemēram, skārienjutīgiem tālruņiem, platekrāna televizoriem, visdārgākajiem datoriem. Ja cilvēkiem ir šādas vēlmes, viņiem vienkārši jācenšas nopelnīt un tad savu kāroto mantu nopirkt pašam.

Karsto vēstuļu pasts saņēma vairāk nekā 100 vēstules no visas Latvijas. Šogad dāvanu izvēlē cilvēki kļuvuši pieticīgāki – vairāk lūgti saldumi, pārtika, ikdienas iztikšanai nepieciešamās lietas. Ar Grand Credit atbalstu dāvanas saņem Valdas kundze no Rīgas, Gravenieku ģimenes bērniem būs jauns rakstāmgalds, daudzbērnu ģimenei no Madonas novada būs jauns dators, Valērijas kundzei no Smiltenes būs TV dekoders, neredzīgajam puisītim Alvim un pārējiem ģimenes bērniem Ziemassvētku vecītis atnesīs kārotās dāvanas – MP3, galda spēles, slēpes un citas lietas, savukārt Dairis no Gaujienas speciālās internātpamatskolas kopā ar savu klasi brauks uz Rīgas cirku. Atsaucība no dāvinātājiem šogad arī ir ļoti liela, jo, zvanot pāris ģimenēm, noskaidrojās, ka cilvēki jau bija saņēmuši dāvanas – pat televizoru. Kāda kundze no Rīgas bija sagādājusi deviņas dāvanas dažādiem vēstuļu rakstītājiem, tāpat kāda ģimene no Rīgas visi kopā atgādāja uz redakciju septiņas skaisti iesaiņotas dāvanas. Par dāvanām parūpējās arī Mediju nams (Neatkarīgās, Sporta Avīzes izdevējs), bet atsaucīgais uzņēmums DPD Latvija lielākas un mazākas dāvaniņas nogādās līdz adresātiem. Cilvēki vēstulēs lūdza ne tikai materiālas lietas, bet arī darbu, cieņu un mīlestību citam pret otru, bet kāda kundze lūdza mazāk nejēdzīgu referendumu.