No 2012.gada fiziskām personām jāaizpilda "nulles deklarācija''

No 2012. gada fiziskām personām būs pienākums deklarēt savu mantisko stāvokli jeb aizpildīt tā saukto „nulles deklarāciju”. Viens no būtiskākajiem jaunumiem skars lielu sabiedrības daļu.

Šīs izmaiņas paredz Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likums. Tā mērķis ir izveidot sistēmu, lai konstatētu fizisko personu mantisko stāvokli, kas kalpotu par atskaites punktu godīgākas un tiesiskākas sabiedrības attīstībā.

Vēl viens jaunums ir pagarināta priekšlaicīgā pensionēšanās iespēja, t.i., personas var divus gadus ātrāk pieprasīt vecuma pensiju (no 60 gadiem), ja apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem. Šādu iespēju līdz 2013.gada 31.decembrim paredz nesen veiktie grozījumi likumā „Par valsts pensijām”.

Tāpat no nākamā gada 1.janvāra vairs nepiešķirs piemaksas par apdrošināšanas stāžu līdz 1996.gadam, taču tiek saglabātas līdz šim piešķirtās piemaksas esošajā apmērā. Arī šī norma iekļauta likumā „Par valsts pensijām".

Pašvaldībām no nākamā gada janvāra būs iespēja uzsākt īstenot algotos pagaidu sabiedriskos darbus, kuros varēs iesaistīties gandrīz 30 tūkstoši bezdarbnieku, kas vairs nesaņem bezdarbnieku pabalstu. Šī norma iekļauta Ministru kabineta (MK) noteikumos par aktīvo nodarbinātības pasākumu un preventīvo bezdarba samazināšanas pasākumu organizēšanas un finansēšanas kārtību un pasākumu īstenotāju izvēles principiem.

2012.gads nāks arī ar izmaiņām tiesu jomā, proti, zemesgrāmatu nodaļas būs iekļautas rajona (pilsētu tiesu) sastāvā. Turpmāk to kompetencē būs izskatīt arī pieteikumus par saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanu un saistību piespiedu izpildīšanu brīdinājuma kārtībā. Personām, kas gribēs iesniegt minētos pieteikumos, vairs nebūs jādodas uz tiesu, bet gan uz attiecīgo Zemesgrāmatu nodaļu. To paredz grozījumi likumā „Par tiesu varu” un MK noteikumos par tiesu un tiesu namu darbības teritoriju.

Svarīgākais