Decembrī e-pastus sūta mazāk nekā citos mēnešos

© skanpix

Decembrī, salīdzinoši ar novembri un janvāri, ir novērojama vismazākā e-pastu aktivitāte korporatīvajā sektorā, pat neskatoties uz to, ka uzņēmumi Ziemassvētkos un Jaungadā mēdz izsūtīt ļoti daudz apsveikumus. Šādu tendenci Eiropas datu centru operatora DEAC e-pasta sistēmu analīzes dati apstiprina jau vairākus gadus. Tikmēr interneta izpētes uzņēma “Gemius” dati rāda, ka interneta lapu statistika decembrī saglabājas ierastajā līmenī.

DEAC e-pasta sistēmu analīzes dati liecina, ka salīdzinoši zema e-pastu aktivitāte ir arī jūlijā, nedaudz vairāk ir jūnijā un augustā. Taču vislielākā aktivitāte ir novērojama martā, kā aktīvi mēneši ir vērtējami arī novembris un janvāris.

“Decembrī mēs gan sūtam, gan arī saņemam daudz apsveikumus, tiem emocionāli pievēršam vairāk uzmanību, tāpēc rodas mānīgs iespaids, ka e-pastus lietojam daudz vairāk. Taču gada beigās mazāk sūtām ikdienā tik pierastos darba e-pastus,” skaidro DEAC valdes priekšsēdētājs Andris Gailītis.

“Īpaši e-pastu aktivitātes samazinājumu ietekmē laiks starp Ziemassvētkiem un Jaungadu, jo šajā laikā uzņēmumi strādā ļoti pasīvā režīmā. Citus gadus decembrī ir arī daudz brīvdienas,” stāsta Andris Gailītis.

“Mums gan ir informācija tikai par to, cik daudz ir izsūtīti un saņemti e-pasti uzņēmumus, jo DEAC apkalpo tikai organizācijas un attiecīgi arī to darbinieku dienesta e-pastu uzturēšanu. Iespējams, ka e-pastu servisi, kas specializējas uz privātpersonu apkalpošanu, nejūt tik būtisku atšķirību,” skaidro Andris Gailītis.

"DEAC, kā zināms, specializējas organizāciju apkalpošanā. Pie mums savus datus, tai skaitā arī e-pastus, uztur un administrē ļoti daudzi Latvijas uzņēmumi," precizē Andris Gailītis, piebilstot, ka datu centrs ir nevis kaut kas neizprotams, kā daudziem šķiet, bet tie ir arī visiem tik zināmo uzņēmumu e-pasti, interneta mājas lapas, datu bāzes u.c.

Savukārt interneta izpētes uzņēma “Gemius” dati rāda, ka tādu e-pasta servisu kā inbox.lv un mail.ru statistika decembrī būtiski nemainās - gan reālo lietotāju (real users), gan lapu skatījumu (page views) skaits ir līdzīgs kā novembrī. "Pieaugumu e-pastu servisi, tāpat kā ziņu portāli piedzīvo janvārī, tā liecina pēdējo gadu gemiusAudience pētījuma tendences (www.audience.gemius.lv). Savukārt kritums decembrī novērojams lielākajiem sludinājumu servisiem, tādiem kā ss.lv, zip.lv, reklama.lv, taču, arī tie janvārī piedzīvo kāpumu,” informē “Gemius” sabiedrisko attiecību un komunikācijas speciāliste Linda Egle.

“Interneta lapu statistiku decembrī ierastajā līmenī visticamāk saglabā tas, ka augsto pirmssvētku aktivitāti izlīdzina salīdzinoši zemā lietotāju aktivitāte svētku brīvdienās. Līdz ar to decembrī interneta plūsma būtiski neatšķiras no oktobra vai novembra,” komentē Linda Egle.

Gan DEAC, gan arī “Gemius” pārstāvji norāda, ka šogad būs ļoti interesanti pavērot šī gada decembra statistiku, jo šogad uz svētku rēķina ir tikai viena papildu brīvdiena.

Latvijā

Apritot Evikas Siliņas (JV) vadītās valdības darba pirmajam gadam, labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) par nozīmīgākajiem ministrijas sasniegumiem uzskata sociālo grupu pabalstu apmēru pieaugumu, pensiju indeksācijas modeļa izstrādi, kā arī neapliekamā minimuma celšanu un minimālās mēnešalgas paaugstināšanu no 620 līdz 700 eiro.

Svarīgākais