Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

Pirotehnikas upuru skaits turpina sarukt

Pieprasījums pēc pirotehnikas izstrādājumiem Jaungada salūtam šogad ir līdzīgs kā pērn, turpretī nelaimes gadījumu skaits ik gadu samazinās, liecina statistika. Pēc tirgotāju aplēsēm, lielākā interese par sprāgstošajiem izstrādājumiem būs tuvākajās divās dienās.

Pašlaik no pirotehnikas veikalu plauktiem visātrāk pazūd trīs veidu preces – raķetes uz kociņa, romiešu sveces un salūta baterijas. SIA Aldi valdes priekšsēdētājs Aldis Zārbergs stāsta par tipiskākajām kļūdām, rīkojot salūtu mājas pagalmā.

«Cilvēki domā, ka raķetes, kuras piestiprinātas pie kociņa, uzlidos gaisā, bet kociņš paliks rokās, taču tie ir maldi. Raķete uzlidos gaisā ar visu kociņu, tāpēc vislabāk būtu zemē ierakt cauruli, tajā ievietot raķeti un tikai tad aizdedzināt degli,» stāsta eksperts. Aizdedzināšanai vislabāk izmantot gāzes degli vai arī speciālus kociņus, kuri deg apmēram četras minūtes un nenodziest pat lietū un sniegā.

«Maldīgs ir uzskats, ka romiešu sveces šaušanas brīdī var turēt rokā. It kā jau nekas ļauns nevar notikt, taču gadās, ka svinībās cilvēks aizpļāpājas, pavērš sveci pret cilvēkiem un salūts trāpa kādam sejā. Ieteicams nostiprināt arī salūta baterijas, lai tās neapgāztos un, nedod dievs, nenokristu cilvēku virzienā,» uzsver A. Zārbergs.

Eksperti iesaka pirotehniku iegādāties tikai pie licencētiem izplatītājiem un nešaut salūtu alkohola reibumā.

Pirotehnikas veikala Petarde LTD vadītāja Dace Rozenbauma stāsta, ka pieprasījums Jaungada salūtam saglabājas iepriekšējā gada līmenī. «Salīdzinot ar parastu nedēļu, pieprasījums ir palielinājies par 30–40 procentiem. Lielākā pircēju aktivitāte būs pēdējās divās šā gada dienās,» aģentūrai BNS prognozē D. Rozenbauma. Vidēji viena salūta izmaksas ir 30–35 lati, teic pārdevēja un norāda, ka šogad privātajā sektorā pēc salūta organizēšanas pieprasījuma tikpat kā nav. «Ļoti maz šo iespēju izmanto Jaungadā, pārsvarā salūtu lūdz organizēt kāzās vai citos svētkos. Tie klienti, kas pērk šo pakalpojumu, ir lielās pašvaldības,» saka D. Rozenbauma.

Savukārt uzņēmuma Svētku aģentūra pārstāve Natālija Emirova stāsta, ka gada pēdējās dienās veikals gatavojas rindām. «Pašlaik pērk tie, kas pagājušogad neko nenopirka, jo viss jau bija izpirkts. Tagad pārsvarā nāk cilvēki un iegādājas pirotehniku, sākot no 70 latiem, bet lielākā cilvēku masa aktivizēsies tieši pirms Jaungada, kad līdzīgi kā pērn pie veikala varētu būt rindas un pirkuma summas arī mazākas,» prognozē N. Emirova.

«Latvijā pirotehnikas izmantošanas kultūra ir augusi,» uzskata Valsts policijas (VP) licencēšanas un atļauju sistēmas nodaļas direktora vietnieks Andris Melkers. Piemēram, 2009. gada nogalē par pirotehnisko izstrādājumu izmantošanas kārtības un izmantošanas ierobežojumu pārkāpšanu pie administratīvās atbildības sauktas septiņas personas, bet pērn tikai trīs. Salīdzinoši 2009. gadā konstatēti astoņi nelaimes gadījumi, bet pagājušajā gadā trīs.

«Katrs pagalms ir individuāls, un drošības situācija jāvērtē uz vietas. Pārkāpumu gadījumā lūgums par to ziņot policijai,» norāda VP pārstāvis. A. Melkers atgādina, ka par pirotehnikas lietošanas noteikumu neievērošanu var uzlikt sodu līdz 150 latiem.