Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Gaismas pili cels mūžīgi?

© www.nra.lv

Pērn maijā, kad nu jau bijusī valsts aģentūra Jaunie Trīs brāļi parakstīja līgumu ar būvniekiem par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jeb Gaismas pils būvniecību, valsts uzņēmās saistības ik gadu nodrošināt konkrētu piešķīrumu vērienīgajam objektam.

Ekonomiskās situācijas dēļ būvniecības pārtraukšana draud ar miljonu latu zaudējumiem, taču arī būtiskais celtniecības finansējuma samazinājums var izvērsties par ievērojamiem zaudējumiem.

Trešā daļa

Valdībā sagatavotajā likumprojektā par nākamā gada budžetu Gaismas pils projektam paredzēti 13 018 380 lati. "Tā ir kopējā summa ēkas būvdarbiem un LNB ēkas būvniecības būvuzraudzības un autoruzraudzības veikšanai. Tieši LNB ēkas būvdarbiem tiek plānoti 12 miljoni latu. Šis ir provizorisks skaitlis, precīzu summu varēs noteikt pēc 2010. gada budžeta apstiprināšanas un būvdarbu, autoruzraudzības un būvuzraudzības līgumu grozījumiem sakarā ar būvdarbu termiņu pagarināšanos," stāsta Kultūras ministrijas (KM) preses sekretāre Dace Vizule.

Minētie 13 miljoni latu ir tikai trešā daļa no 2008. gadā parakstītās apņemšanās nākamgad piešķirt LNB būvniecībai nedaudz vairāk nekā 40 miljonu latu.

Līdz 2009. gada 1. oktobrim realizēto LNB būvdarbu vērtība (būvprodukcija) ir 15 537 899 lati bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Par šiem līdzekļiem pusotra gada laikā Gaismas pilij ir pabeigta ēkas nulles cikla izbūve, turpinās karkasa betonēšana piektā stāva līmenī, nesen sākta sienu mūrēšana, ko turpinās arī nākamgad. Turklāt, pamatojoties uz dažādu izmaksu samazinājumu, būvniekiem izdevies ietaupīt 700 123 latus.

Nepaspēs laikā

"Nenoliedzami, samazinājums ietekmēs būvdarbu tempus, un skaidrs ir tas, ka atbilstoši likumā noteiktajam – 2012. gadā – to nevarēs nodot ekspluatācijā. Būvdarbu apturēšanas izmaksas ir lēšamas vairāku miljonu latu apmērā, un, ja finansējumu tik krasi samazina, tad beigās par LNB būvniecību var nākties pārmaksāt pat 20 miljonus latu. Skaidrs ir tas, ka ar samazināto nākamā gada finansējumu, valsts būs spiesta pārmaksāt 4,3 miljonus latu, un tas ir jāņem vērā tiem, kas balsos par šo lēmumu," Neatkarīgajai skaidro Nacionālās būvkompāniju apvienības pārstāvis Mārcis Krastiņš.

Viņš norāda, ka ar šo scenāriju būvdarbi var ievilkties līdz 2014. gada beigām un ievākšanās varētu sākties tikai 2015. gada beigās.

Jebkurā gadījumā jāmaksā

Būvdarbu līgums satur nosacījumus par būvdarbu termiņu pagarināšanu, darbu apturēšanu un pārtraukšanu, kā arī par līguma pārtraukšanu. Būvdarbus ir iespējams apstādināt, un līgumā par to nekādas soda sankcijas nav paredzētas, vienīgi ir jāatlīdzina būvuzņēmējam šai sakarā radītie zaudējumi.

"Būvdarbu apturēšanai var būt vairāki scenāriji. Pirmais – būvdarbu apturēšana uz laiku, un pēc tam līguma ietvaros būvdarbu atsākšana; otrais – būvdarbu apturēšana un līguma izbeigšana (laušana)," precizē KM pārstāve.

Ja Gaismas pils ēkas būvdarbi tiks apturēti, būs jāveic būves konservācija, kas novērš konstrukciju bojāšanos, sabrukumu vai to nonākšanu cilvēku dzīvībai, veselībai vai apkārtējai videi bīstamā stāvoklī. Būves konservācijai izstrādājams darbu projekts, kas saskaņojams Rīgas būvvaldē. Būves konservācija ir papildu darbi, kas sadārdzina projekta izmaksas.

"Būvdarbu apturēšanas gadījumā ir jāapmaksā darbaspēka dīkstāve, būvlaukuma un iekārtu uzturēšana, bet, ja būvdarbi netiek atsākti, būvuzņēmējam ir tiesības atkāpties no līguma un pieprasīt zaudējumu atlīdzību. Pasūtītājam ir jākompensē būvuzņēmējam zaudējumi par darbaspēka atlaišanu, iekārtu un aprīkojuma demontāžu, norēķiniem ar apakšuzņēmējiem, iegādāto materiālu izmaksām un izdevumiem līgumsaistību nodrošināšanai," precizē D. Vizule.

Pagaidām ne KM, ne būvnieki konkrētus iespējamos zaudējumus Gaismas pils iesaldēšanas gadījumā nenosauc, jo to aprēķins esot veicams konkrētā situācijā atkarībā no būvdarbu stadijas un turpmākā būvdarbu apturēšanas vai pārtraukšanas scenārija.