Startē labdarības akcija "Labdarība no rokas rokā"

No rokas rokā, no ģimenes ģimenei, no cilvēka cilvēkam – ar šādu jaunu labdarības akcijas ideju startējis projekts Mājas. Līdzcilvēku atsaucība un to ģimeņu skaits, kurām nepieciešama palīdzība, vieš cerību, ka šis projekts kļūs par pastāvīgu labdarības kustību.

Projekta aizsācēji ir saldējumi Mājas kopā ar Latvijas Samariešu apvienību. Tās ietvaros izveidota interaktīva vietne www.majaslegendas.lv, kurā ir apkopoti stāsti par grūtībās nonākušām ģimenēm un cilvēkiem dažādos Latvijas reģionos, kuriem var palīdzēt, nogādājot viņiem palīdzību pēc iepriekš sastādīta nepieciešamo mantu saraksta.

Kopš uzsākts labdarības projekts Mājas, Latvijas iedzīvotāji informējuši par 73 ģimenēm un līdzcilvēkiem, kuri nonākuši sarežģītā situācijā un kuriem nepieciešama palīdzība. Tāpat sniegta informācija par desmit atbalsta fondiem un pansionātiem, kā arī piecām dzīvnieku patversmēm, kurām vajadzīgs atbalsts. Projekta ietvaros ikviens Latvijas iedzīvotājs tiek aicināts ar mantām vai, piemēram, ar darbu palīdzēt kādai ģimenei, kas pieteikta projektam. Tas var būt arī kopīgs kultūras pasākums. Tāpat projekta laikā ikviens var informēt par citām ģimenēm un līdzcilvēkiem, kuriem ir nepieciešama palīdzība, papildinot Latvijas karti ar informāciju par ģimenēm. Pievienot ģimeņu stāstus varēs līdz 2012. gada janvāra beigām, taču interaktīvā vietne turpinās darboties, un iedzīvotāji arī turpmāk varēs atbalstīt sava novada ģimenes, pansionātus, patversmes.

No apkopotajiem stāstiem par ģimenēm uzzinām, ka ģimenes visvairāk priecātos par apģērbu, sadzīves lietām, iespējām apmeklēt kultūras pasākumus, kuri, ņemot vērā augstās biļešu cenas, daudzām ģimenēm, īpaši daudzbērnu, ir nesasniedzams sapnis. Ģimenes kā nozīmīgākās vajadzības min dažādus sadzīves priekšmetus, piemēram, virtuvei un ikdienas saimniecībai, malku, arī grāmatas, mūzikas instrumentus un citas lietas. Tāpat vairākums ģimeņu atzinušās, ka iespēja kopā ar ģimeni aizbraukt uz Rīgu un apmeklēt kādu kultūras pasākumu jau kļuvusi par neticamu un utopisku. Lietas, kuras ģimenei nepieciešamas, var būt visdažādākās – piemēram, mūzikas instruments bērnam, kas aug daudzbērnu ģimenē, talanta attīstīšanai.

Decembrī savu darbu akcijas ietvaros uzsāka mantu pasts un guva necerēti lielu atsaucību, īpaši Rīgā, Ziemassvētkos tā darbība Rīgā noslēgsies, taču mantu pasts, kas izvietots reģionu pilsētu lielveikalos Maxima, Elvi, top!, IKI un Cento, kā arī degvielas uzpildes stacijās ViršiA, vēl darbosies. Mantu pastam atnestās mantas ar akcijas organizatoru starpniecību nonāks pie ģimenēm. Kā Neatkarīgajai pavēstīja akcijas organizatori, lielākoties mantu pastam ziedoti apģērbi, rotaļlietas. Akcijas idejas autors Ingman saldējums direktors Normunds Labrencis saka: «Latvijā ir ļoti daudz ģimeņu, kurām šobrīd neklājas viegli un nepieciešams atbalsts. Šis ir interaktīvs projekts, jo, no vienas puses, jebkurš var izvēlēties un palīdzēt kādai no ģimenēm, bet, no otras puses, nebūt vienaldzīgs un ieteikt kādu citu ģimeni vai cilvēku, kuram arī būtu nepieciešams palīdzēt.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)