Izveido tālmācības programmu parādniekiem

Lai izglītotu un konsultētu cilvēkus ar kavētām parādsaistībām, kuri, iespējams, šobrīd nonākuši apmaksas grūtībās, parādu atgūšanas uzņēmums Lindorff nāk klajā ar jaunu finanšu izglītības iniciatīvu jeb "tālmācību parādniekiem."

Jaunizveidotajā portālā www.kavetsmaksajums.lv ikviens var iegūt strukturētu, plašu un vienkārši izklāstītu informāciju par maksājumu kavēšanas sekām un iespējām situāciju risināt. Iespējams, ne katrs grūtībās nonākušais kredītņēmējs sākotnēji ir tik drosmīgs, lai pats uzrunātu parādu atgūšanas uzņēmumu un meklētu informāciju no dažādiem avotiem. Tāpēc kavetsmaksajums.lv ir piemērots risinājums - ikviens var sev ērtā laikā un vietā izpētīt, iepazīties un izdarīt secinājumus par tālāko rīcību un situācijas attīstības scenārijiem.

Kas visbiežāk ir parādnieki?

Kā rāda Lindorff Oy Latvijas filiāles dati, naudu dažādu patēriņa preču un pakalpojumu iegādei, kas tagad rada apmaksas grūtības, visbiežāk aizņēmušās sievietes (58% sieviešu pret 42% vīriešu), un lielākoties (60%) viņu dzīvesvieta ir ārpus Rīgas un Rīgas rajona - citās Latvijas pilsētās un lauku teritorijās. Vidējā kavēto parādsaistību summa: 260.51 lati (ar procentiem). Vērts piezīmēt, ka vīrieši biežāk nekā sievietes uzņēmušies lielākas parādsaistības (hipotekāros kredītus, auto līzingu), savukārt sieviešu īpatsvars ir tieši uz nomaksu iegādāto patēriņa preču grupā. Vairāk nekā trešdaļa (31%) Lindorff datu bāzē esošo parādnieku ir vecumā no 30 līdz 39 gadiem. Nākamā lielākā vecuma grupa (ceturtā daļa jeb 25%) ir 40 līdz 49 gadus vecie parādnieki, kam seko 20 līdz 29 gadus vecie cilvēki ar kavētām parādsaistībām (18%). Savukārt 50-59 gadus vecie parādnieki veido 15% no visiem. Interesanti, ka 1% no Lindorff datu bāzē esošajiem parādniekiem ir cienījamā vecumā: no 80 līdz 89 gadiem.

Kā vērtē cilvēkus ar kavētām parādsaistībām?

Kā rāda parādu atgūšanas kompānijas Lindorff veiktā pētījuma* rezultāti, sabiedrības vērtējums par cilvēkiem ar kavētām parādsaistībām visbiežāk ir "tāds pats cilvēks kā es" (atbildi minējuši vairāk nekā puse jeb 55% respondentu) un "karstgalvis" - tā atbildējusi teju trešā daļa jeb 26% respondentu. Lindorff vērtējumā iemesli šādai tolerancei visdrīzāk ir empātija un informācijas trūkums par to, kā kopējais kavētu parādsaistību īpatsvars var ietekmēt kredītresursu pieejamību un dārdzību.

"Šajos laikos būtiski saprast galveno - parādi ir un būs jāatdod, jo tāds ir veselīgas ekonomikas un finanšu sistēmas priekšnoteikums. Pētījuma rezultāti rāda samērā satraucošu tendenci - iedzīvotāji pret cilvēkiem ar kavētām parādsaistībām izturas pārlieku empātiski, un, šķiet, nav domājuši par monētas otru pusi - vai tā būtu arī gadījumā, ja paši respondenti būtu aizdevēji? Tāpat jāatceras, ka gadījumā, ja mans kaimiņš vai paziņa kavē maksājumus, bet es veicu maksājumus regulāri un laikus - man šie un nākamie bankas pakalpojumi (piemēram, kredītresursi) var kļūt dārgāki un grūtāk pieejami," saka Lindorff Oy Latvijas filiāles ģenerāldirektore Aleksandra Baranova.

Populārs vērtējums par cilvēkiem ar kavētām parādsaistībām ir arī "neveiksminieks"- tā uzskata 15% aptaujāto respondentu. Pieņemot, ka pašiem ir kavētas parādsaistības, ko tuvākajā laikā dzēst nebūtu iespējams, pārliecinoši lielākā daļa respondentu (78%) atbildējuši, ka mēģinātu rast risinājumu ar parādu atguvējiem. Savukārt 3% jau tagad ir pārliecināti, ka nonākot šādā situācijā, īstenotu "strausa politiku" - slēptos un izvairītos no parādu atguvējiem, cik vien tas ilgi iespējams. Vērts atzīmēt, ka tieši respondenti ar salīdzinoši zemu un vidēju ienākumu līmeni (līdz 400 latiem mēnesī) biežāk nekā citi atbild, ka nokļuvuši šādā situācijā visdrīzāk īstenotu tā dēvēto "strausa politiku."

Vēl viena zīmīga tendence - ja salīdzina pētījuma rezultātus ar reālo situāciju, redzams, ka cilvēku ekspektācijas par to, kā viņi rīkotos, nonākuši kredītapmaksas grūtībās, bieži vien ir daudz labākas, nekā tas izrādās dzīvē. Atbildot uz jautājumu - kas kavētu maksājumu gadījumā pamudinātu parādsaistības nokārtot - visbiežāk (64%) respondenti atbildējuši, ka tā būtu viņu pašu sirdsapziņa. Nākamā biežāk minētā atbilde (minējuši 18% respondentu) - atgādinājums no rēķina piestādītāja. Interesanti, ka vīriešus divas reizes biežāk nekā sievietes (11% vīriešu pret 5% sieviešu) nokārtot kavētās parādsaistības nevarētu pamudināt neviens - viņi censtos izvairīties no parādu atmaksas, cik vien tas ilgi iespējams.

Svarīgākais