Arodbiedrības: Ir aktīvāk jāpastāv par sociālā dialoga attīstību valsts pārvaldē

Baltijas valstu arodbiedrībām ir daudz aktīvāk jāpieprasa valdībai sociālā dialoga attīstīšana valsts pārvaldē, pēc konferences par sociālā dialoga attīstību valsts pārvaldē informēja viens no konferences rīkotājiem un Sabiedrisko pakalpojumu un transporta darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Juris Kalniņš.

Viņš norādīja, ka Baltijas valstīs pastāv nepareizs uzskats, ka sociālais dialogs valsts pārvaldē nav nepieciešams, ka tur var iztikt tikai ar likumiem, taču citu valstu pieredze liecinot par pretējo.

Piemēram, Zviedrijā pamatā visas vienošanās tiek noslēgtas uz divpusēju līgumu starp darba devēju un arodbiedrību. Šajos jautājumos laba pieredze esot arī Apvienotajā Karalistē, jo tajās valstīs arodbiedrības tiek uztvertas daudz labvēlīgāk, nekā tas notiek Baltijas valstīs, skaidroja Kalniņš.

Baltijas valstīs sociālais dialogs valsts pārvaldē tiek uztverts ļoti asi, tāpēc konference bija vērtīga un deva papildu enerģiju turpmākajam darbam, norādīja Kalniņš.

Jau ziņots, ka Baltijas valstu arodbiedrību pārstāvju un darba devēju konference "Sociālā dialoga attīstība valsts sektorā" Rīgā sākās vakar, kad Lietuvas, Igaunijas un Latvijas arodbiedrību un darba devēju pārstāvji diskutēja par sociālā dialoga iespējamību valsts sektorā.

Šodien Eiropas darba devēji un arodbiedrības izteica kopējās pozīcijas par stresu darba vietā, kā arī tika diskutēts par virzītājspēkiem, šķēršļiem un veiksmes faktoriem sociālā dialoga veidošanā valsts sektorā un galvenajām grūtībām nākotnē.

Latvijā

Lielais kritušo skaits abās karojošajās pusēs 1944. gada kaujās par Bausku apliecināts ar vārdiem no vietējā avīzē “Bauskas Darbs” 1945. gada 9. jūnijā publicētas Bauskas apriņķa Tautas veselības nodaļas prasības pilsētas izpildu komitejai šos līķus beidzot tomēr apglabāt.

Svarīgākais