Pret kompromat.lv veidotāju – pretenzijas ne tikai Ušakovam

© Kompromat.lv

Rīgas mērs Nils Ušakovs uzrakstījis iesniegumu policijai ar lūgumu izmeklēt viņa elektroniskā pasta noplūdi. Sarakste liecina, ka viņš komunicējis ar aizdomās par spiegošanu turēto Krievijas vēstniecības nu jau bijušo darbinieku Aleksandru Hapilovu.

Saistībā ar šo faktu tika aizturēts žurnālists Leonīds Jākobsons, kurš interneta portālā kompromat.lv publicēja daļu sarakstes, kā arī uzsākts kriminālprocess, kurā žurnālists ir vienīgais aizdomās turētais.

Aicina atsaukties citus

Uzzinot par N. Ušakova rīcību, Valsts policijā vērsies antikvārs Artūrs Avotiņš un viņa dzīvesbiedre Jeļena AvotiņaJekateriničeva, lūdzot pievienot krimināllietai arī viņu iesniegtos dokumentus saistībā ar tiesāšanos pret kompromat.lv. Viņi sakās zinām vēl citus cilvēkus, kuri ir izteikuši gatavību rīkoties līdzīgi, jo cietuši no diskreditējošas informācijas šajā interneta vietnē.

Avotiņu ģimene vērsusies ar aicinājumu atsaukties pazīstamus, ietekmīgus un godīgus mūsu valsts iedzīvotājus, kurus kompromat.lv savtīgu iemeslu dēļ apmelojis un apvainojis L. Jākobsons, rakstīts medijiem izplatītajā vēstulē. Tajā mudināts – tā kā pašlaik Latvijas likumdošana neļaujot adekvāti sodīt «tā saucamos žurnālistus un viņu publikāciju pasūtītājus, kas izmanto internetu apmelojošu un personu aizskarošu ziņu izplatīšanā», visi, kurus L. Jākobsons ir apmelojis, varētu vērsties ar iesniegumiem Valsts policijā. «Mūsu ģimene jau ir nosūtījusi Valsts policijas priekšniekam Intam Ķuzim vēstuli ar lūgumu pieņemt mūsu liecības un dokumentus un pievienot tos krimināllietai, kas ierosināta pēc N. Ušakova ierosinājuma,» apliecina A. Avotiņš.

Mājieni par maksāšanu

A. Avotiņš uzskata, ka 2006.–2007. gadā viņš un sieva tikuši pakļauti apzinātai diskreditācijai, jo L. Jākobsons izmantojis melīgu informāciju un paša izdomātus secinājumus. Neatkarīgās rīcībā esošajā vēstulē teikts, ka no kompromat.lv puses izskanējis piedāvājums – ja Avotiņi piekritīšot samaksāt, tad internetā publicētos rakstus būšot iespējams izdzēst.

Par līdzīgu piedāvājumu Neatkarīgajai vakar stāstīja arī kāda cita persona, kura atzina, ka tādi mājieni tikuši doti, diemžēl šim cilvēkam nav tiešu pierādījumu, ka prasīta nauda, lai likvidētu publikācijas kompromat.lv.

Laikraksts Diena raksta, ka N. Ušakovs jau 2010. gadā informēja Drošības policiju, ka L. Jākobsons viņam esot piesolījis imunitāti pret negatīviem rakstiem apmaiņā pret 20 000 latu.

Izskanējušas norādes, ka L. Jākobsons publicējis neoficiāli apmaksātus rakstus, taču viņš to sarunā ar Dienu kategoriski noliedzis, sakot – ja naudu būtu ņēmis, tad viņa ienaidnieki sen būtu sarīkojuši skandālu.

Cietuši, bet iztiks bez policijas

«Mēs zinām, ka pretenzijas ir vēl citiem cilvēkiem,» Neatkarīgajai sacīja J. AvotiņaJekateriničeva. «Vismaz trīs tādas ģimenes zinām,» viņas teikto papildināja

A. Avotiņš. «Viens cilvēks man šodien piezvanīja un solīja rakstīt iesniegumu policijai,» viņš Neatkarīgajai stāstīja otrdien. Antikvārs uzskata, ka viens cilvēks šajā un līdzīgos gadījumos, iespējams, neko daudz nepanāktu, bet, ja pievienojas vēl citi, tad tas liecina, ka portāls sistēmiski publicē informāciju, par kuru vēlāk var pateikt – tas bijis nepareizs traktējums.

Izklaides biznesa pārstāvis Marks Dubovskis neslēpj, ka pretenzijas viņam pret L. Jākobsonu ir, bet ar iesniegumu policijā tomēr nevērsīšoties. «Nav vērts to darīt. Jā, es pazaudēju biznesu Jākobsona dēļ, taču nežēlošos, esmu vīrietis,» pamato uzņēmējs. Viņš skaidro, ka formāli žurnālists neko nav samelojis, viņš izmantojis laikrakstā publicēto informāciju, bet sakompilējis to tendenciozi un sev izdevīgā veidā. Savukārt N. Ušakovs apgalvojis, ka dažas no viņa epastā nozagtajām un publicētajām vēstulēm esot pat viltotas un sakompilētas no reālās sarakstes. No kompromat.lv publiskotās Rīgas mēra sarakstes ar A. Hapilovu izriet, ka, iespējams, no Krievijas vēstniecības ticis saņemts finansējums jaunatnes organizācijai, kuras valdes loceklis ir N. Ušakovs.

Arī literāts Vladlens Dozorcevs sarunā ar Neatkarīgo neslēpa savu viedokli par portālu kompromat.lv un tā veidotāju, taču publiski komentēt tur publicēto informāciju par mantas dalīšanas peripetijām viņam liedz mierizlīgums ar bijušo sievu. «Ziniet, manā situācijā nav pamata vērsties policijā pret Jākobsonu, jo ne jau viņš to rakstīja, tikai publicēja,» saka V. Dozorcevs.

Gan viņš, gan M. Dubovskis atbalsta Avotiņu ģimenes centienus ierobežot šādas publikācijas internetā. «Domāju, ka [tādā veidā] var gan panākt kaut ko,» vērtē M. Dubovskis.

«Šī ir mūsu ģimenes pilsoniskā lieta tā. Tas nav vienīgais gadījums, tā ir metodika, ko portāls lieto desmit gadus,» uzskata A. Avotiņš. «Netīrs, tomēr bizness,» strupi komentē M. Dubovskis. N. Ušakovs pamato, ka epasta uzlaušana un publiskotā kompilācija no īstām un viltotām elektroniskajām vēstulēm ir noziegums. Savukārt L. Jākobsons uzskatot, ka neko pretlikumīgu neesot darījis.

Svarīgākais