Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

Advokāts: Jaundžeikaru līdz operāciju galdam novedis KNAB

© F64 Photo Agency

Bijušā iekšlietu ministra un Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāja Dzintara Jaundžeikara advokāts Pāvels Rebenoks uzskata, ka prokuratūra viņa klientu atbrīvojusi, lai izvairītos no atbildības.

Tuvākajā laikā Dz. Jaundžeikaram gaidāma sirds operācija, un uz operāciju galda viņam nāksies gulties Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un prokuratūras dēļ, uzskata aizstāvība. Savukārt Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore Viorika Jirgena negrib saskatīt šo likumsakarību un norāda, ka drošības līdzeklis Dz. Jaundžeikaram mainīts, jo zudis tā piemērošanas pamats.

Oficiāli drošības līdzeklis no apcietinājuma uz aizliegumu izbraukt no valsts un aizliegumu tuvoties noteiktām personām tika pieņemts, jo, pēc apsūdzības domām, bijušais ministrs vairs nevar traucēt izmeklēšanai. Pēc P. Rebenoka domām, apcietināt viņa klientu nebija pamata jau pašā sākumā: «Kad lūdzām laicīgu mediķu palīdzību, nekas netika darīts. Tagad, kad prokuratūra redz, cik tālu novedusi Dzintaru Jaundžeikaru, tā grib izvairīties no atbildības.» Ja lēmums par drošības līdzekļa maiņu būtu pieņemts, balstoties uz apsūdzētā veselības stāvokli, tas liecinātu par pretējo, uzskata aizstāvība.

Ja Dz. Jaundžeikars uz operāciju tiktu aizvests no cietuma, viņam par to nebūtu jāmaksā, taču tagad, visticamāk, būs jāmaksā vismaz par uzturēšanos slimnīcā. «Cik operācija maksās un kurš par to maksās – valsts vai pats Jaundžeikars –, vēl precīzi nezinām, taču mūs apmierina, ka viņš ir atbrīvots,» saka P. Rebenoks.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā Neatkarīgajai neizdevās noskaidrot, cik aptuveni varētu izmaksāt Dz. Jaundžeikara operācija, jo pagaidām netiek atklāts, precīzi kāda operācija tiks veikta. Bijušais politiķis joprojām atrodas slimnīcā, taču no palātas durvīm pazudusi apsardze. Slimošanas laikā Dz. Jaundžeikars nav piedalījies procesuālās darbībās, norāda advokāts.