Piešķirs 20 000 latu sprādzienā cietušā jaunsarga ārstēšanai

Šodien Ministru kabinetā apstiprināts Aizsardzības ministrijas sagatavotais rīkojuma projekts „Par līdzekļu piešķiršanu”.

Rīkojuma projekts paredz izmaksāt 20 000 latu 2011. gada 23. oktobrī Ādažu poligona Franču kurgānā nelaimes gadījumā smagu veselības bojājumu guvušā jaunsarga ģimenei.

"Līdzekļu piešķiršana jaunsarga atveseļošanās procesam bija morāli atbildīgs lēmums,” uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks. „Tā kā tika pieļauta jaunsarga atrašanās mācību teritorijā Zemessardzes mācību laikā, valstij ir jāsniedz atbalsts šī jaunieša, kurš sprādziena laikā guva veselībai un dzīvībai bīstamus ievainojumus, atlabšanai."

Konkrētā summa tiks izmaksāta no Aizsardzības ministrijas budžeta programmā „Militārpersonu pensiju fonds” paredzētajiem līdzekļiem.

Sprādzienā cietušajiem zemessargiem tiks izmaksātas kompensācijas normatīvajos aktos paredzētajā kārtībā un apjomā, savukārt sociālās garantijas jaunsargam normatīvajos aktos šādos gadījumos nav paredzētas, tāpēc Aizsardzības ministrija virzīja apstiprināšanai valdībā jautājumu par vienreizēju līdzekļu piešķiršanu, lai sniegtu atbalstu jaunsargam atveseļošanās procesā.

Jaunsargs cieta sprādzienā, kas 23.oktobrī notika Ādažu poligonā. Izmeklēšanā secināts, ka sprādziens notika cilvēciskā faktora dēļ, pārkāpjot normatīvo regulējumu un drošības instrukcijas, to skaitā aizliegumu pacelt un iznest no poligona sprādzienbīstamus priekšmetus.

Latvijā

No nākamā gada valsts pensijas indeksējamo robežu varētu palielināt līdz 100% no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, paredz valdībā atbalstītais likumprojekts, par kuru kopā ar nākamā gada budžeta pakotni vēl būs jālemj Saeimai.