Grib stingrāku atbildību Saeimas deputāta zvēresta lauzējiem

Portāls manabalss.lv iesniedzis Saeimas Juridiskajai komisijai un Saeimas frakcijām likumdošanas iniciatīvu par stingrāku atbildību deputāta zvēresta laušanas gadījumā. Lai gan pilsoņu iesniegumam nav tālāku juridisku seku, Nacionālā apvienība paziņojusi, ka varētu uzņemties šādas novitātes virzīšanu.

Saeimā iesniegto iniciatīvu parakstījuši 12 600 pilsoņi, kuri uzskata, ka šā brīža likumdošana ir pārāk lojāla pret politiķiem, kuri apzināti pārkāpj parlamentārieša svinīgajā solījumā ietverto ideju. Kā zināms, uzņemoties Saeimas deputāta pienākumus, politiķi dod svinīgo solījumu, kurā tostarp zvēr: «Stiprināt Latvijas suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti.»

Tikmēr plašu rezonansi sabiedrībā izraisīja Saskaņas centra deputāta Nikolaja Kabanova piedalīšanās referendumā par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, kas vērtējama kā deputāta zvēresta laušana. Lai gan N. Kabanovs jau saņēmis bargāko no Saeimas kārtības rullī paredzētajiem sodiem, t. i., publisku nosodījumu, tomēr daudzi Latvijas pilso-ņi un politiķi uzskata, ka šāds sods ir neadekvāti maigs. Līdz ar to portāla manabalss.lv iniciatīvā tiek aicināts noteikt, ka, laužot zvērestu, deputāts zaudē mandātu un turpmāk vairs nevar kandidēt uz Saeimu. Tāpat šāds deputāts vairs nevarētu ieņemt citus amatus valsts pārvaldē un pašvaldībās.

Iniciatīvas iesniedzēji akcentē: «Zvērests kalpojis par augstāko savu vārdu patiesības apliecinājumu, definējot nepārkāpjamus ideālus. Bet zvēresta laušana nav savienojama ar godu, un tā pielīdzināma nepatiesas liecības došanai. Tādēļ par kļūmīgu uzskatāma situācija, ka Saeimas deputāta zvēresta laušana Saeimas kārtības rullī ir pielīdzināta nenozīmīgam pārkāpumam, par kuru paredzētais sods ir rājiens. Tas degradē zvēresta nozīmi un diskreditē Saeimas deputāta statusu, kā arī mūsu valsti kopumā, norāda iniciatīvas iesniedzēji.» Tikmēr Saeimas nacionālais flangs atzinis, ka, paturot par pamatu portāla manabalss.lv ideju, šis politiskais spēks ir gatavs sagatavot atbilstošu piedāvājumu izmaiņai likumdošanā un iesniegt to izskatīšanai parlamentā.

Svarīgākais