Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

VUGD lūgs policiju sākt kriminālprocesu pret Tele2

© Mārtiņš Zilgalvis, f64

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ar iesniegumu vērsīsies Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret "Tele2" par dienesta ļaunprātīgu izmantošanu saistībā ar nepamatotu izsaukumu uz "meteorīta" nokrišanas vietu.

Par to aģentūru LETA informēja VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Inga Vetere.

Glābšanas dienests uzskata, ka šī pasākuma rīkotāji jāsauc pie kriminālatbildības, piemēram, par huligānismu, līdzīgi kā tas ir gadījumos, kad kādas personas paziņo par viltus ievietotu spridzekli kādā sabiedriskā ēkā. Arī šādos gadījumus uz notikuma vietu tiek izsaukti dažādi atbildīgie dienesti, un radītie zaudējumi ir pietiekami nopietni.

Vetere atzīmēja, ka patlaban VUGD vēl rēķina iztērētos resursus šajā "šovā". Vislielāko naudas summu - aptuveni 2700 latu - veido pozīcija par trīs autocisternu izmantošanu. Ja notiek kāds pasākums, ko rīko kāda komercsabiedrība un kurā nepieciešams dežūrēt arī ugunsdzēsēju automašīnai, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem tas ir maksas pakalpojums un viena stunda vienas automašīnas dežūrai maksā 104 latus. Šajā "meteorīta šovā" deviņas stundas dežūrēja trīs autocisternas.

Tāpat tiks aprēķināta arī naudas summa, kas iztērēta degvielai, jo dažas ugunsdzēsēju automašīnas brauca arī no Rīgas. Turklāt divas autocisternas iestiga dubļos, viena tās vilka ārā, bet vienai iestigušajai automašīnai tieši cisternā radusies plaisa. Tā būs jāremontē, un tas prasīs līdzekļus.

Nākamā pozīcija, pēc kuras aprēķinās zaudējumus, ir virsstundu samaksa četriem VUGD darbiniekiem, kuri neatradās dežūrā, bet savu brīvo laiku veltīja šim "šovam".

Vetere atzīmēja, ka šajā gadījumā nevar runāt tikai par finansiālo pusi, bet jārunā arī par morālo, proti, VUGD darbinieki jūtas pazemoti. Brīdī, kad zinātnieki vakar izteica pirmos pieļāvumus, ka bedre izrakta ar cilvēka rokām, ugunsdzēsēji vēl domāja, ka varbūt to paveikuši jaunieši, taču tad, kad tika paziņots, ka ar šādu lietu nodarbojusies nopietna kompānija, VUGD darbinieku reakcija bijusi - viens vienīgs pazemojums, atzīmēja VUGD pārstāve.

VUGD priecājas, ka šī "šova" laikā nebija citu nopietnu izsaukumu, jo tad uz izsaukumu būtu jāizbrauc automašīnām no kaimiņu rajoniem, kas prasītu laiku.

Tāpat VUGD atzīmē, ka šā gada sākumā "Tele2" noraidīja VUGD lūgumu iesaistīties sociālajā kampaņā par tālruņa 112 dienu jeb šī palīdzības tālruņa numura popularizēšanu. Bija iecerēts, ka "Tele2" varētu ziedot pāris simtu latu, lai kampaņas laikā izdalītu informatīvos bukletus.

"VUGD sirds ir smaguma pilna," atzina Vetere, piebilstot, ka naudas trūkuma dēļ VUGD ar savām automašīnām pat vairs neizbrauc uz skolām, kā tas bija kādreiz, kad jauniešiem un bērniem lekcijās tika stāstīts par ugunsdrošību.