Šodien Latvijā paplašina elektroenerģijas tirgu

Šodien stājas spēkā Ministru kabineta grozījumi attiecībā uz Latvijas atvērtā elektroenerģijas tirgus papalašināšanu - saskaņā ar izmaiņām, sākas otrais atvērtā elektroenerģijas tirgus paplašināšanas posms, kura laikā četrkāršosies to uzņēmumu skaits, kuriem elektroenerģija jāiegādājas no brīvi izvēlēta tirgotāja. Sagaidāms, ka līdz ar šīm pārmaiņām atvērtajam tirgum pievienosies aptuveni 4500 jaunu patērētāju, kas, galvenokārt, būs no maza un vidēja patēriņa segmenta.

Ministru kabineta Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumos ieviestie principi nosaka, ka no 2012. gada 1. aprīļa tie patērētāji, kuru pieslēguma strāvas stiprums vismaz vienā pieslēguma punktā pārsniedz 101 ampēru, vairs nevarēs iegādāties elektroenerģiju par regulēto cenu un tiem minētajā datumā ir jāsāk iegādāties elektroenerģija atvērtajā tirgū.

"Tas ir nozīmīgs solis ceļā uz pilnīgu elektroenerģijas tirgus liberalizāciju. Pateicoties pirmajā tirgus atvēršanas posmā noteiktajiem kritērijiem, kas bija balstīti uz uzņēmuma izmēriem, tirgū nonāca uzņēmumi, kuri bija lieli pēc savas pamatdarbības, nevis pēc enerģijas patēriņa apjoma. Tomēr līdz ar jauno regulējumu situācija mainīsies, un elektroenerģijas patēriņam piesaistītie kritēriji liks ienākt atvērtajā tirgū gan tiem lielajiem patērētājiem, kas tur šobrīd netrodas, gan arī vidējiem uzņēmumiem. Tādējādi Latvijā tiks attīstīts attieksmē vienlīdzīgs un sabalansēts elektroenerģijas tirgus,“ skaidro Jānis Bethers, SIA Enefit rīkotājdirektors.

Sagaidāms, ka dažiem atvērtā tirgus jaunpienācējiem brīvā tirgus principi varētu būt grūtāk izprotami, jo tie ir pieraduši iegādāties elektroenerģiju par fiksētu cenu, kad nav nepieciešams rūpīgi apsvērt sava sadarbības partnera izvēli. Savukārt atvērtajā tirgū elektroenerģijas cenu piedāvājumi var regulāri mainīties un to svārstības nosaka vairāki faktori.

Kā norāda Jānis Bethers: "Aplūkojot vidējo elektroenerģijas cenu atvērtajā tirgū jāatzīst, ka fiksētas cenas piedāvājums ir ļoti tuvs esošajai regulētajā gala tarifā ietvertajai elektroenerģijas cenai. Tomēr fiksētas cenas produkts nav vienīgā patērētāju alternatīva, jo tiem būs iespējas izvērtēt arī citus atvērtajā tirgū pieejamos produktus – izvēloties līgumus ar pilnībā vai daļēji fiksētu cenu, vai arī pilnībā piesaistot elektroenerģijas cenu biržas spot cenai. Tāpēc uzņēmumiem, kuri pirmo reizi saskarsies ar elektroenerģijas iegādi atvērtajā tirgū, ir ieteicams būt aktīviem un savlaicīgi izmantot iespēju konsultēties ar pārdevējiem, lai izprastu atvērtā tirgus darbību un piemeklētu savām vajadzībām piemērotāko līguma veidu".

Patērētājiem, kuri atbilst jaunajiem atvērtā tirgus kritērijiem, ir rūpīgi jāseko informācijai par tirgus paplašināšanu, jo līdz gada beigām viņiem ir jāsaņem sadales sistēmas operatora paziņojums par nepieciešamību noslēgt atvērtā tirgus līgumu par elektroenerģijas iegādi. Savukārt, pēc tam ir ļoti būtiski savlaicīgi izvēlēties elektroenerģijas tirgotāju, lai 2012. gada 10. martā uzņēmumam jau būtu noslēgts līgums par elektroenerģijas iegādi, jo tas ir pēdējais datums tirgotāja maiņai, lai varētu uzsākt sadarbību no 1.aprīļa. Ja līdz 2012.gada 1.aprīlim nebūs uzsākta elektroenerģijas iegāde no kāda tirgotāja atvērtajā tirgū, elektroenerģija būs jāiegādājas no Pēdējā garantētā piegādātāja.

„Pēdējo garantēto piegādātāju nozīmēs sadales sistēmas operators – AS Sadales tīkls - tiem uzņēmumiem, kas paši nebūs noslēguši līgumu ar neatkarīgu tirgotāju. Tomēr šāds risinājums būs finansiāli neizdevīgāks, jo par šādi piegādāto elektroenerģiju būs jānorēķinās atbilstoši vienpusēji diktētām cenām, kuras noteiks Pēdējais garantētais piegādātājs,“ skaidro Jānis Bethers.