Uz 2015.gadu pārcels sociālās rehabilitācijas pasākumus no vardarbības cietušiem pieaugušajiem

Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu uzsākšanu no vardarbības cietušiem pieaugušajiem un pašiem vardarbības veicējiem ierobežoto finanšu līdzekļu dēļ plānots pārcelt no 2013.gada 1.janvāra uz 2015.gada 1.janvāri.

Līdz šim bija paredzēts, ka no 2013.gada 1.janvāra sociālās rehabilitācijas pakalpojumi būs nodrošināti arī no vardarbības cietušiem pieaugušajiem, kā arī vardarbību veikušiem cilvēkiem.

Labklājības ministrija (LM) uzsver, ka valsts budžeta izdevumu samazināšanas apstākļos, pārceļot uz vēlāku laiku jaunu valsts budžeta finansētu pakalpojumu uzsākšanu, ir samērīgāks risinājums, nekā jau esošu un cilvēkiem piešķirtu pakalpojumu atcelšana vai to apjoma vai kvalitātes samazināšana.

Pakalpojuma nodrošināšanai 2015.gadā nepieciešami 229, 3 tūkst. lati.

Iepriekšminēto paredz Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kas ceturtdien, 15.decembrī, izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē. Tie vēl jāsaskaņo ar ministrijām, jāapstiprina valdībā un jāpieņem Saeimā.

Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu bērniem nodrošina gan institūcijās (30 un 60 dienu kursa veidā), gan to dzīvesvietā pašvaldībā (10 psihologa konsultācijas). Kopā ar bērniem institūcijās var uzturēties pavadoņi. Lai gan bieži tās ir mātes, kas arī cietušas no vardarbības ģimenē, šobrīd tiek segti tikai pavadoņu izmitināšanai paredzētie izdevumi. 2010.gadā sociālās rehabilitācijas pakalpojumu dzīvesvietā tika sniegts 1012 bērniem, institūcijās- 994 bērniem un izmitināšanas izdevumi segti 161 pavadonim.