"Staro Rīga" staros 50 objekti

© staroriga.lv

Neraugoties uz krīzi un arvien sarūkošo pilsētas budžetu, šogad - no 14. līdz 18. novembrim - Rīgā tomēr notiks par skaistu tradīciju kļuvušais Gaismas festivālā "Staro Rīga" un tajā būs apskatāmi 50 dažādi objekti.

Festivāla apmeklētāji katru dienu no plkst.18 līdz 23 varēs aplūkot vairākus desmitus dažādās tehnikās veidotus izgaismotus objektus, kas tapuši ar pilsētas, uzņēmēju un privātās iniciatīvas atbalstu.

Pirmo reizi festivāla maršrutos tiks iekļauti 12 Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas studentu darbi, kas tika izvēlēti īpašā konkursā no jauno dizaineru veidotiem gaismas objektiem.

Gaismas festivāla apmeklētājiem tiks piedāvāti pastaigu maršruti. Tajos tiks iekļauti gan Kultūras departamenta konkursā iesniegtie un atbalstītie objekti, gan ar privātuzņēmēju atbalstu tapuši gaismas objekti, gan jau tradicionāli izgaismotie objekti un no jauna izveidotie fasāžu gaismojumi.

Pilsētas viesiem un tiem, kas vēlas aplūkot pilsētas ilgtermiņa ēku apgaismojumus, būs pieejams īpašs pilsētas pastāvīgi izgaismoto ēku un objektu maršruts. Festivāla apmeklētāju apskatei tiks piedāvātas septiņas no jauna izgaismotas skolu fasādes.

Festivāla piecās dienās gaismas objekti būs apskatāmi ielās, parkos, pilsētas laukumos, tos papildinās īpaši izgaismotas namu fasādes, rosinot ieraudzīt pazīstamas Rīgas pilsētas vietas jaunā gaismā. Festivāla objekti atradīsies Vecrīgā un pilsētas centrālajā daļā, festivāla norises teritorijas tālākie punkti būs Andrejsala, Spīķeru kvartāls un "Arēna Rīga".

"Staro Rīga" laikā 14. novembrī piecpadsmit Rīgas muzeji iesaistīsies festivāla norisē ar programmu "Muzeju gaismā", piedāvājot īpašas programmas un ieeju muzejos ar atlaidi.

Pirmo reizi gaismas festivālā "Staro Rīga" tik kuplā skaitā būs skatāmi Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas studentu darbi. Tie ir tapuši akadēmijas un domes kopīgi veidotajā "Radošajā Darbnīcā", kas notika septembra sākumā un turpinājās studiju procesā, stāstīja Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Aleksejs Naumovs.

Darbnīcas iecere bija blakus rīdzinieku un pilsētas viesu priekam par lielizmēra gaismas instalācijām veidot arī nelielus un personīgus gaismas pārsteigumus, kas būtu sastopami Vecrīgas ieliņās un laukumos.

Pa ielām pārvietosies tādi gaismas darbinieki kā "Tumsas dzēsējs", "Ēnotājs" un "Dedzīgais".

Cita komanda aicinās optimistiskā kaujā: "Esi starā, ej ar tumsu karā!" Ar šādiem saukļiem pievēršot uzmanību tādām latviešu kaislībām kā sēņošana, makšķerēšana un līgošana. Vēl citi "Gaismas parazīti" rādīs kā vairot, dalīt un dalīties gaismā.

Vairāki iepriekšminētie personāži un objekti atradīsies tiešā mijiedarbībā ar festivāla apmeklētājiem, rosinās piestāt uz mirkli un padomāt, restaurēs romantiskas sajūtas un atgādinās arī par sirdsapziņām.

Latvijas Mākslas akadēmijas studentu gaismas instalācijas un performances, kopā 12 gaismas objekti, atradīsies Vecrīgā - Pils laukumā, Torņa un Aldara ielās festivāla norises laikā.

Svarīgākais