Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

Rāznas Lielais Liepukalns lepojas ar augstāko skatu punktu

Ar Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda atbalstu uzlabota un pilnveidota infrastruktūra Rāznas nacionālā parka Lielajā Liepukalnā.

Pēc projekta īstenošanas parka teritorijā samazinājies piesārņojums, palielinājies tā apmeklētāju skaits un augusi vietējo iedzīvotāju pašapziņa, ar lepnumu saka Dabas aizsardzības pārvaldes Latgales reģionālās administrācijas direktore Anda Zeize.

Būvdarbi parkā tika pabeigti šī gada augustā, un viens no lielākajiem Lielā Liepukalna lepnumiem ir 34,15 metrus augstais skatu tornis. «Nebija tā domāts, bet sanāca, ka mums ir augstākais skatu punkts Latvijā, jo Lielais Liepukalns ir 289,3 metrus augsts. Lai varētu pa nogāzi ērti pārvietoties, vēl esam izbūvējuši dabas taku, jo paugurs ir ļoti slīps un erozija no nokrišņiem ir liela, tāpēc pa mālaino segumu pārvietoties bija ļoti grūti. Kalns ir pārāk stāvs, lai to varētu izmantot cilvēki ar īpašām vajadzībām, taču visi pārējie, kuriem ir vēlme, var nākt un droši apmeklēt!» saka A. Zeize. Rāznas nacionālais parks ir ļoti daudzveidīgs – par ES naudu tur ierīkoti soliņi, lai varētu baudīt meža klusumu, izbūvēta autostāvvieta, kas paredzēta arī autobusiem. Domājot par tūristiem un ekskursantiem, uzceltas arī labierīcības.

A. Zeize lepojas par dabas skolu, kas izveidota mežā. Tā ir nojume ar soliem un dažādiem atpūtas elementiem. «Tur strādā mūsu reindžeri, kuri interaktīvi nodarbojas ar skolēniem un stāsta par dabas vērtībām un nepieciešamību tās atpazīt un sargāt. Skolas solā bērni ātri nogurst, taču te viņi var aplūkot daudzus augus un, galvenais – būt dabā!» priecājas A. Zeize. Tūristiem iekārtota ugunskura vieta, kuru paredzēts izmantot arī ziemā.

Kohēzijas fonda projekts Antropogēno slodzi samazinošās un informatīvās infrastruktūras izveide «Natura 2000» teritorijās ļāvis pacelt vietējo iedzīvotāju pašapziņu. Lielais Liepukalns ir vietējo iedzīvotāju lepnums, un, piemēram, pagājušajā ziemā gan pašvaldība, gan brīvprātīgie tīrīja kalnu. Plānots, ka sakopšanas darbi tiks turpināti arī šogad. «Šis projekts ir mūsu sapņa realizējums! Pēc parka labiekārtošanas acīmredzami pieauga gan vietējo iedzīvotāju, gan ekskursantu un ārzemnieku plūsma uz parku. Precīzus skaitļus pagaidām ir grūti nosaukt, tāpēc tuvākajā laikā plānojam uzstādīt apmeklētāju plūsmas mērītāju,» saka A. Zeize.

Latgales reģionālās administrācijas direktore aicina Lielo Liepukalnu apmeklēt arī tagad, jo laikā, kad kokiem saplaukušas lapas, skats nav tik iespaidīgs kā šobrīd. Lai bagātinātu apmeklētāju iespējas, parkā plānots izveidot panorāmas tipa stendu.

«Takai ir uzlikta barjera, un tagad vecāki ar bērniem var pārvietoties droši, nebaidoties, ka viņiem varētu virsū uzbraukt mašīna,» stāsta A. Zeize.

Ziemā skatu tornis tiks slēgts, taču atkarībā no sniega segas biezuma Rāznas parkā, iespējams, tiks izveidota slēpošanas, trase. Finansējums šai projekta komponentei 100% saņemts no ES fondiem. Projektam finanšu, tehniskās un administratīvās vadības uzraudzību nodrošina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.