Par ekonomiku uzticas politiķiem ārpus valdības

Politiķi, kas pirmām kārtām atbildīgi par valsts budžeta veidošanu, nebūt nav tie, kuru ekonomiskajām prognozēm uzticas Latvijas iedzīvotāji. Jaunākajā DnB NORD Latvija barometrā noskaidrots: 19% uzticas Ventspils mēra Aivara Lemberga sacītajam par ekonomiku, 16% – Rīgas mēram Nilam Ušakovam, 14% – eksprezidentei Vairai Vīķei-Freibergai.

Bet aptuveni trešā daļa jeb 32% iedzīvotāju neuzticas nevienam politiķim vai ekonomistam. Turklāt pēdējā mēneša laikā ievērojami – par sešiem procenta punktiem – palielinājies to respondentu skaits, kuri ir pilnībā neapmierināti ar valdības darbu. DnB NORD Latvija barometrā šādu atbildi izvēlējās 55% iedzīvotāju.

Turklāt cilvēki arī nedomā, ka valsts ekonomika attīstās pareizajā virzienā. Noskaidrots, ka vēl par diviem procenta punktiem – līdz 5% – sarucis cilvēku skaits, kuri uzskata, ka Latvija kopumā attīstās pareizā virzienā, vēl arvien lielākā daļa – 85% – respondentu pauž, ka mūsu valsts dodas nepareizā virzienā. Tikai 2% iedzīvotāju uzskata, ka Latvijā ekonomiskā situācija pašlaik uzlabojas, bet 28% sacīja, ka tā nemainās. Skeptiski noskaņoti bija 67% aptaujāto, kas ir pārliecināti, ka situācija pasliktinās.

Valdības vadītāja Valda Dombrovska un Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča prognozēm par ekonomisko attīstību uzticas vien 6% aptaujāto, bet vēl mazāk – 1% – uzticas ekonomikas ministram Artim Kamparam. Valsts prezidenta Valda Zatlera ekonomiskās attīstības prognozēm uzticas 7% iedzīvotāju, 9% uzticas Rīgas vicemēram Aināram Šleseram un uzņēmējam Vitālijam Gavrilovam, bet desmitā daļa iedzīvotāju uzticas ekonomistei Raitai Karnītei.

Svarīgākais