Sniedz atbalstu jauniešiem bezdarbniekiem

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA), īstenojot pasākumu nodarbinātības aģentu asistentu apmācībai, prakses iespējas un atbalstu sniegusi jau 189 jauniešiem bezdarbniekiem.

Aptuveni 70 procenti jauniešu pēc dalības pasākumā ir atraduši pastāvīgu darbu un liela daļa jauniešu strādā tieši NVA, norāda projekta vadītājs Mārtiņš Nešpors.

NVA sāka īstenot Eiropas Sociālā fonda finansētu projektu Bezdarbnieku un darba meklētāju apmācība (3. kārta, nr. 1DP//1.3.1.1.3./10/IPIA/NVA/001), lai, veidojot darba prakses, nodrošinātu jauniešus bezdarbniekus ar konkurētspēju darba tirgū. Otrs projekta mērķis ir nodrošināt NVA ar kvalificētiem praktikantiem, tā stiprinot aģentūras spējas pakalpojumu sniegšanā.

Bija jāizveido 72 prakses vietas, kurās secīgi tiktu iesaistīti 144 jaunieši bezdarbnieki. Faktiski pirmajā grupā praksi NVA beiguši jau

107 jaunieši, otrajā grupā atbalstu saņēmuši 88 bezdarbnieki. Projekta vadītājs skaidro, ka lielāks jauniešu skaits projektā iesaistīts, jo bezdarbnieki, saņemot NVA atbalstu, samērā viegli atrod darbu. Tieši NVA pēc prakses sākuši strādāt 42 jaunieši, kas bija bezdarbnieki.

Rīdziniece Linda Polnija (24) ir viena no projekta dalībniecēm, par kuru saņemtas ļoti labas atsauksmes. Sarunā ar Neatkarīgo Linda stāsta: «Tikko biju pabeigusi augstskolu un nolēmu meklēt darbu, diemžēl nevedās tik labi, kā biju domājusi. Šķita loģiski vērsties pēc atbalsta Nodarbinātības valsts aģentūrā, un jau tās pašas nedēļas laikā man zvanīja, piedāvājot iesaistīties projektā un strādāt par asistenti. Es piekritu, jo man svarīgākais bija palikt apritē.»

L. Polnija beidza mācības un sāka strādāt par koordinējošā eksperta asistenti. Tas nozīmē, ka viņa palīdzēja speciālistam, kurš atbild par bezdarbnieku iesaisti apmācībās. «Darbs atbildīgs, jāstrādā ar cilvēkiem. Būtiski, ka es saņēmu zināšanas arī krīzes komunikācijā,» stāsta Linda, «jo darbinieki, kuri strādā valsts pārvaldē, ir vidutāji starp cilvēkiem un valsti, un ne vienmēr ar cilvēkiem sanāk vispozitīvākā komunikācija, ņemot vērā šābrīža situāciju.» Pēc Lindas novērojumiem, ir būtiski bezdarbniekam būt cilvēkos, mācīties, iegūt jaunas zināšanas. «Jābūt stimulam no rīta piecelties un iet uz mācībām, motivāciju nedrīkst zaudēt,» saka Linda, vērtējot NVA lomu bezdarbnieku apmācībā. Pati Linda NVA strādāt nepalika, jo no Ogres, kur viņa bija praksē un kur pēc tam piedāvāja darbu, ģimenes apstākļu dēļ bija jāpārceļas uz Rīgu. Viņa atrada darbu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē. «Izvērtējot kandidātus, ņēma vērā to, ka man ir pieredze tieši valsts pārvaldē,» norāda Linda.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.