Saglabās priekšlaicīgo pensionēšanos

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija steidzamības kārtā virza likuma grozījumus priekšlaicīgās pensionēšanās saglabāšanai, un tos Saeimas plenārsēdē varētu izskatīt jau šonedēļ.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti vakar skatīšanai otrajā, galīgajā, lasījumā atbalstīja grozījumus pensiju likumā, kas paredz par diviem gadiem pagarināt priekšlaicīgās pensionēšanās iespēju, kā arī saglabāt vēl vairākas likuma normas, kuras citādi būtu spēkā tikai līdz šāgada beigām.

Komisijas sagatavotais likumprojekts paredz līdz 2013. gada 31. decembrim pagarināt iespēju pieprasīt vecuma pensiju divus gadus pirms noteiktā pensionēšanās vecuma personām, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem. Saskaņā ar likumprojektu uz diviem gadiem plānots saglabāt arī tiesības uz pensiju ar atvieglotiem noteikumiem par darbu smagos vai kaitīgos darba apstākļos. Arodbiedrības, kuras iestājās par šo atvieglojumu saglabāšanu, uzskata, ka vajadzētu ļaut šiem kaitīgos un smagos darbos strādājušiem cilvēkiem tiesības iet ātrāk pensijā ne tikai nākamos divus gadus, bet tik ilgi – kamēr vien ir šādi cilvēki. «Viņi savulaik ir maksājuši paaugstinātu sociālo nodokli,» Neatkarīgajai atzina Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības eksperte Irina Homko. Lai saglabātu šos atvieglojumus, arodbiedrībās vēstuli Saeimai parakstīja vairāk nekā 25 000 cilvēku. Tomēr arodbiedrības neprotestēs pret šo variantu, jo tas «vismaz ir kompromiss». Ja nebūtu šo grozījumu, no nākamā gada šiem cilvēkiem vispār nebūtu šo tiesību uz atvieglojumiem.

Uz diviem gadiem plānots saglabāt patlaban spēkā esošos pensijas sākumkapitāla aprēķināšanas noteikumus, lai nodrošinātu, ka no nākamā gada būtiski nesamazinās atsevišķas jaunpiešķirtās pensijas. Neatkarīgā rakstīja, ka pašlaik, bet tikai līdz šāgada beigām, pensijas aprēķinā ņem vērā uzkrāto pensijas kapitālu pēc 1996. gada, kā arī tā saukto sākumkapitālu – par nostrādātajiem gadiem līdz 1996. gadam. Ja Saeima nepieņems grozījumus, var sanākt tā, ka no nākamā gada šo sākumkapitālu vairs neņem vērā. Pagarināt pašreiz spēkā esošo normu rosināja Labklājības ministrija.

«Šie grozījumi būs būtisks atbalsts pirmspensijas vecuma cilvēkiem, kas palikuši bez darba,» par iespēju vēl uz diviem gadiem pagarināt priekšlaicīgo pensionēšanos saka Saeimas Sociālās komisijas vadītāja Aija Barča. Par likumprojektu galīgajā lasījumā Saeima lems jau ceturtdien, 1. decembrī, un tas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai dos pietiekamu laiku, lai sagatavotos likuma normu ieviešanai praksē. Šīs likuma normas skar ap 40 tūkstošus cilvēku, un to ieviešana no 2012. gada valsts budžeta prasīs septiņus miljonus latu.

Svarīgākais