Šogad jau 106 bērni adoptēti Latvijā

Krīze nav bijusi iemesls, lai ģimenes Latvijā neadoptētu bērnus, gluži otrādi – kā liecina Labklājības ministrijas (LM) adopcijas reģistra dati, šogad līdz 1. novembrim adoptēts jau vairāk bērnu nekā visā 2010. gadā.

Tomēr, analizējot datus par pēdējiem gadiem, adoptēto bērnu skaits Latvijā katru gadu svārstījies, neiezīmējot noteiktu tendenci.

Lai arī adoptēto bērnu skaits šogad pieaudzis un praktiski visi mazuļi līdz gada vecumam, kuri palikuši bez bioloģisko vecāku gādības, nonāk adoptētāju ģimenēs, speciālisti piesardzīgi vērtē nākotni – vai bērnunamos tieši adopcijas dēļ samazināsies bērnu skaits? Bērna vecums, kad viņu izņem no ģimenes un kad viņi nonāk bērnunamā, var būt ļoti dažāds, lielākoties tie nav zīdaiņi līdz gada vecumam, taču tieši tādus vislabprātāk vēlētos adoptēt Latvijas ģimenes.

Adoptē vairāk

Šogad līdz 1. novembrim Latvijā adoptēti 106 bērni, kas, pēc LM Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktores Līvijas Liepiņas teiktā, ir rekordliels skaitlis, jo iepriekšējos gados Latvijas ģimenes adoptējušas mazāk nekā simts bērnu gadā. «Pagājušajā gadā tepat Latvijā adoptēti 99 bērni, tāpēc varam teikt, ka šogad notikušas pozitīvas pārmaiņas,» vērtē L. Liepiņa, «šogad vairāk adoptē bērnus vecumā no trim līdz septiņiem gadiem, tomēr visvairāk Latvijas ģimenes vēlas adoptēt pavisam mazus bērnus – no dzimšanas līdz trīs gadu vecumam.»

Viņa pieļauj, ka šogad būs mazāk Latvijā adoptētu bērnu – māsu un brāļu, jo mūsu adoptētāji tomēr visai skeptiski raugās uz iespēju adoptēt vairāk par vienu bērnu, nerunājot par diviem, trim vai četriem.

Uz ārzemēm – lielāki bērni

Arī uz ārzemēm adoptēti 106 bērni (pērn šajā laikā labklājības ministrs bija izsniedzis 103 adopcijas atļaujas). Vērtējot ārzemju adopcijas rādītājus, L. Liepiņa norāda, ka šogad uz ārvalstīm adoptēti 44 lieli bērni – vecumā no desmit līdz 18 gadiem. Kopumā Adopcijas reģistrā ir dati par 1225 adoptējamiem bērniem, no kuriem uz ārzemēm varētu adoptēt 544 bērnus (391 bērns nevēlas, lai viņu adoptē uz ārzemēm, vai arī brāļi, māsas nepiekrīt viņu šķiršanai). Arī interese no potenciālajiem Latvijas adoptētājiem ir mazāka nekā no ārzemniekiem – pašlaik ir ziņas par 50 adoptētājiem Latvijā, savukārt potenciālo adoptētāju ārzemnieku ir divas reizes vairāk – 134 ģimenes.

Sākums – saruna

Lai uzrunātu potenciālos bērnu adoptētājus un veicinātu izpratni par adopcijas procesu, LM īsteno informatīvu kampaņu Adopcija – sākas ar sarunu! «Cilvēki neizšķiras par labu adopcijai, jo nav pietiekami informēti vai uzticas sabiedrībā izplatītiem mītiem gan par bērniem aprūpes iestādēs, gan adopcijas procesu,» skaidro LM speciāliste Liene Užule, «mūsu kampaņas mērķis ir kliedēt stereotipus par it kā sarežģīto un birokrātisko adopcijas procesu, kā arī veicināt izpratni par adopciju.» Iedrošināt izšķirties par labu bērna adopcijai LM cer ar trim sociālām reklāmām par adopciju, kā arī tematiskiem raidījumiem un intervijām.

LM īpaši vēlas uzrunāt bāreņu vai bez vecāku gādības palikušu bērnu aizbildņus. «Mēs nevēlamies piespiest, bet uzrunāt šīs ģimenes, arī tos cilvēkus, kuri bērnu ir paņēmuši aizbildnībā, bet nav bērna radinieki, padomāt par bērna adopciju,» saka L. Liepiņa. Kāpēc tas ir tik svarīgi, ja bērns dzīvo aizbildņa ģimenē, nevis bērnunamā? Tikai adopcijas gadījumā var uzskatīt, ka bērns ir pilntiesīgs (juridiski) ģime-nes loceklis, proti, uz viņu attiecas, piemēram, mantojuma tiesības. L. Liepiņa stāsta, ka aizbildņu interesēs tiks mainīts likums: līdz šim viens no birokrātiskiem šķēršļiem bijis apstāklis, ka gadījumā, ja aizbildnis vēlas adoptēt, viņam pēc likuma jāatņem aizbildņa pienākumi, taču jau tuvākajā nākotnē tā vairs nenotiks. Aizbildnis savus pienākumus varēs pildīt līdz adopcijas procesa beigām.

***

Adopcija

Šogad līdz 1. novembrim Latvijā adoptēti 106 bērni (2010. gada desmit mēnešos – 81 bērns)

Labklājības ministrs izsniedzis 106 atļaujas bērna adopcijai uz ārzemēm (2010. gada desmit mēnešos 103)

Līdz 1 gadam 26 16 15

No 1 līdz 2 gadiem 21 14 14

No 2 līdz 3 gadiem 25 13 9

No 3 līdz 4 gadiem 33 11 5

No 4 līdz 5 gadiem 31 6 4

No 5 līdz 6 gadiem 46 2 1

No 6 līdz 7 gadiem 41 4 1

No 7 līdz 8 gadiem 36 2 1

No 8 līdz 9 gadiem 43 2 0

No 8 līdz 10 gadiem 62 2 0

No 10 līdz 18 gadiem 861 9 0

Kopā 1225 81 50

Bērni, kurus var adoptēt uz ārzemēm 544

Ārvalstu adoptētāji, kuri vēlas adoptēt 134

2011. gada 1. novembrī datubāzē ir ziņas par adoptējamiem bērniem

No tiem bērni, par kuriem sniegta informācija Latvijas adoptētājiem

Adoptētāji no Latvijas, kuri vēlas adoptēt (vēl nav saņēmuši informāciju)

***

Viedoklis

Ilze Viņķele, labklājības ministre:

– Mēs vēlamies uzsvērt, ka adopcija ir bērna tiesības iegūt ģimeni vairāk nekā cilvēku vēlme tikt pie bērna. Bērna un viņa interesēm jābūt centrā. Vēlamies uzrunāt aizbildņus un audžuģimenes adoptēt bērnus, tāpat tos cilvēkus, kuri ir domājuši par adopciju, bet vēl nav izšķīrušies to darīt. Aicinām cilvēkus arī nenobīties un, ja viņiem nav savu bērnu, nenoraidīt iespēju adoptēt divus vai vairāk bērnu no vienas ģimenes, kuri nav šķirami.

Svarīgākais