Vētra stiprāka bijusi Kurzemē

© Juris Ģigulis

Ventspilī, kas pagājušajā diennaktī piedzīvoja spēcīgākās vēja brāzmas, nolūzusi svētku egle. Ciklona Joda maksimālā vēju zona Latvijas piekrasti sasniedza pēc pusnakts un pirmām kārtām trāpīja Liepājai un Ventspilij.

Pie spēcīgiem vējiem te pieraduši gan cilvēki, gan koki. Vārgākie aplauzti jau pērnajās vētrās, tomēr arī šoreiz kritis pa kādam vecākam sakārnim – vairāk Liepājā. Koki un lieli zari nolauzti parkos, skvēros un citviet pilsētā, daži pārkrituši pāri veloceliņiem un ielām. Komunālie darbinieki ziņo, ka no kritušiem kokiem atbrīvota brauktuve Liepu ielā, Jūras un Radio ielās. Nolauzti arī veci apgaismes stabi un norauti lukturi, kas bija iekārti vados.

Ventspilī postījumu nodarīts mazāk. Pēc iepriekšējo vētru pieredzes koki ir rūpīgi kopti un vainagoti. Turklāt, kā skaidro vietējo ugunsdzēsēju priekšnieks Andris Šulcs, arī trauslo papeļu pilsētā tikpat kā vairs nav palicis. Pilsētā apgāzušies vien divi koki. Savukārt divām sabiedriskā transporta pieturvietām naktī cietuši rūdītā stikla jumti. Kuriozāka situācija gadījusies kolēģiem, braucot uz izsaukumu Dundagā. Krītošs zars izsitis vējstiklu, un ugunsdzēsējiem nācies braukt, turot mutes ciet – ka neizpūš.

Viens vēja posta darbs Ventspilī radījis lielākus kreņķus. Vai ik pārgadu Lielajā laukumā vētra nogāž lielo egli. Rēķinoties ar šo pieredzi, šogad koks ticis īpaši nostiprināts. Iedzīts zemē – dziļā metāla caurulē, papildus noenkurots ar trosēm, taču vienalga neizturēja. Ap pieciem no rīta, kad vējš Lielajā laukumā egli bija jau krietni mocījis, tā nolūza tieši virs kājas. «31 metrs klajā laukā – kas tad cits te varēja būt,» no rīta purpināja labiekārtošanas kombināta vīri, mēģinot izstīvēt no metāla caurules tajā palikušo koka stumbeni, kamēr izrotātā eglīte žēlīgi gulēja līdzās. Jāpiebilst gan, ka ne Ventspils vienīgā pieradusi atkārtoti uzstādīt vienu un to pašu egli. Tāpat noticis igauņiem ar valsts galveno egli Tallinā.

Dažviet Kurzemē spēcīgais vējš ieviesis zināmas korekcijas iedzīvotāju plānotajā dienaskārtībā. Vietās, kur pārrauti elektrības vadi, nācies atcelt mācības skolās. Pāvilostas novada Vērgales pamatskola pirmdien bija slēgta. Elektrības nebija arī Rietumkurzemē – Ancē, Puzē, Zlēkās un citur. Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts pusdienlaikā gan vēstīja, ka elektroapgādes atjaunošanas darbi noritot sekmīgi. Brigādes strādā visas dienas garumā, tomēr, iespējams, nomaļākās vietās labošanas darbi ieilgs vēl uz kādu dienu. Savukārt neplānotu pauzi darbā vējš nodrošināja jūrniekiem un ostas darbiniekiem, jo gan Liepājā, gan Ventspilī kuģu satiksmi stiprajā vējā nācās ierobežot.

Neraugoties uz zināmo bīstamību un glābēju brīdinājumiem labāk sēdēt slēgtās telpās, daudzi kurzemnieki vakar steidza izbaudīt stihiju, gan vērojot grandiozās viļņu šļakatas pie moliem, gan skrienot un brīžam pat lidojot no kāpas pa vējam, lai pēc tam smiltīs meklētu pazaudētos apavus.

Latvijā

Kamēr Rīgā politiķi sirdīgi diskutē par nākamā gada valsts budžeta izdevumu daļu, tikmēr Limbažos pašvaldība meklē veiksmīgāko modeli sadarbībai ar uzņēmējiem, gatavojas Nēģu dienai Salacgrīvā un prāto, vai nepārdēvēt vēsturiskās ēkas un vietas senajos vārdos, tostarp vecpilsētu, kas Hanzas savienības laikos dēvēta par Lemiseli.

Svarīgākais