Būs jāpierāda dārgu īpašumu izcelsme

Ieviešot fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarācijas likumu un pierādījumu nastas pārnešanu, ļoti daudziem ap Pierīgas ezeriem sabūvēto privātmāju iemītniekiem būs lielas problēmas, atzīst Noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta vadītājs Viesturs Burkāns.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pašlaik vētī fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarācijas likumu, kurš, iespējams, spēkā stāsies jau ar nākamā gada sākumu un paredz visa fizisko personu īpašuma uzrādīšanu valstij. Komisijas locekļiem otrdien bija arī iespēja uzklausīt V. Burkāna redzējumu par likumprojekta tapšanu un viņa ieteikumus.

Nelegāli iegūto līdzekļu legalizēšanas novēršanas speciālists atzina šā likumprojekta nepieciešamību, taču norādīja, ka šā likuma pieņemšana būtu tikai puse no paveicamajiem darbiem. Ne mazāk svarīgi ir ieviest arī pierādījumu nastas pārcelšanas principu, kas likumu ļautu izmantot daudz efektīvāk.

V. Burkāns skaidro, ka, ieviešot šo principu, cilvēkiem, kas deklarējuši vērtīgus īpašumus, bet atbildīgajām iestādēm radīsies šaubas par to vai daļas īpašuma izcelsmes legalizāciju, pašiem būs jāpierāda, ka nauda vai īpašums iegūti likumīgi.

«Citādi ir cilvēki, kas dzīvo trīsstāvu mājās un gada laikā tērē simts un vairāk tūkstošus latu, bet valstij nodokļos pa gadu nomaksājuši tikai 200 latu,» stāsta V. Burkāns. Speciālists skaidro, ka aizdomās kritušais cilvēks, visticamāk, netiktu saukts pie kriminālatbildības, jo šādos gadījumos naudas izcelsme ir tik ļoti samezglota, ka tajā praktiski nav iespējams orientēties. Tas nozīmē, ka process tiktu vērsts nevis pret cilvēku, bet pret īpašumu. Šādā gadījumā pat varētu atteikties no īpašuma bez dalības tiesā vai tomēr censties pierādīt līdzekļu legālo izcelsmi. Ja tas neizdodas vai izdodas daļēji, joprojām apšaubāmās izcelsmes līdzekļus valsts konfiscētu.

«Ja tiktu iedzīvināta šī sistēma, daudziem pie Rīgas ezeriem sabūvēto māju iemītniekiem būtu problēmas, ja mēs sāktu no kāda ciemata pirmās ielas pirmā nama,» uzsvēra V. Burkāns. Diskusija starp komisijas locekļiem un Noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas dienesta vadītāju izraisījās arī par to, kad jaunajam likumam vajadzētu stāties spēkā.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.