Latvenergo: šobrīd situācija elektroapgādē ir stabila un tiek kontrolēta

Pastiprinoties vēja brāzmām, situācija elektroapgādē šobrīd ir vērtējama kā stabila, portālu nra.lv informēja "Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere.

Līdz šim ir konstatēti 11 pārsvarā lūstošu zaru izraisīti bojājumi vidējā sprieguma līnijās. Lielāko daļu no tiem AS „Sadales tīkls” operatīvā izbraukuma brigādes jau ir novērsušas. Atslēgto transformatoru punktu skaits ir plkst. 14.00 ir 159, lielākā daļa no tiem ir Kurzemē un Vidzemē.

Pagājušajā naktī un šobrīd situācija Latvijas elektroapgādē ir vērtējama kā stabila. Naktī atslēgumu skaits, ja salīdzina ar ikdienu, nebija būtiski pieaudzis. Šobrīd, palielinoties vēja spēkam, vidējā sprieguma elektrolīnijās līdz šim ir konstatēti 11 bojājumu, kurus pārsvarā ir izraisījuši lūstoši zari un koki. Elektroapgāde tiek atjaunota apmēram stundas laikā, iesaistot operatīvā izbraukuma brigādes. Bojājumu dinamika ir mainīga un lielākā daļa no tiem ir izvietoti Kurzemes un Vidzemes piejūras reģionos. Šobrīd norit darbi elektroapgādes atjaunošanai jau visdrīzākajā laikā Limbažu – Alojas un Valmieras - Rūjienas vidējā sprieguma elektrolīnijās, Kuldīgā, Liepājā, u.c.

Saskaņā ar AS „Sadales tīkls” sniegto informāciju, plkst. 14.00 visā valstī avārijas atslēgumi konstatēti 159 transformatoru punktos (apmēram 4000 lietotājiem), no kuriem lielākā daļa ir izvietoti Kurzemē un Vidzemē, kur attiecīgi ir spēcīgākās vēja brāzmas.

Šobrīd bojājumi tiek novērsti, iesaistot operatīvā izbraukuma brigādes. Darba gatavībā kopumā ir 165 AS „Sadales tīkls” brigādes - 84 operatīvā izbraukuma brigādes un 81 remontu un celtniecības dienesta brigāde, visa speciālā tehnika, ir sagatavoti papildu balsti un nodrošināta piegāžu mobilitāte. Kritiskā situācijā tiks piesaistītas papildu 100 apakšuzņēmēju brigādes.

Būtiski atzīmēt, ka Kurzemes piejūras reģionos daudzviet ir veikta gaisvadu elektrolīniju nomaiņa pret kabeļiem, kā arī šogad AS „Sadales tīkls” ir veicis pastiprinātu elektrolīniju trašu tīrīšanu, tādējādi samazinot elektroapgādes traucējumu riskus.

AS „Latvenergo” aicina Latvijas iedzīvotājus vētras vai stipra vēja laikā būt īpaši uzmanīgiem un piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā. Netuvoties elektroietaisēm, ja tajās ir iekārušies koki vai zari, vai zemē redzams norauts elektrolīniju vads, jo šāds iekārtu stāvoklis var apdraudēt iedzīvotāju dzīvību. Konstatējot bīstamu situāciju elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā, ziņot Klientu servisam pa bezmaksas tālruni 80 200 404 vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam - 112. AS “Latvenergo” brīdina: esiet piesardzīgi un apdomīgi, neriskējot ar savu un citu cilvēku dzīvību!

Ja vētras dēļ tiek traucēta elektroapgāde, par atslēgumu un tā novēršanas gaitu klienti tiks informēti ar īsziņas (SMS) palīdzību. Par bojājumiem SMS tiek sūtīti uz datubāzē reģistrēto lietotāju norādīto kontakttālruni. AS „Sadales tīkls” dispečeri monitorē situāciju vidējā sprieguma un zemsprieguma elektrolīnijās, operatīvi vadot bojājumu novēršanas darbu.

Lai gūtu vispārīgu informāciju, aicinām sūtīt e-pastu uz adresi klientu.serviss@latvenergo.lv; savukārt gadījumos, kad tiek konstatēti bojājumi zemsprieguma elektrolīnijā vai bīstamas situācijas, ziņot Klientu servisam pa bezmaksas tālruni 80 200 404.

Latvijā

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi un iesniegusi saskaņošanai Solidaritātes iemaksas likumu, kas nosaka pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm, kā arī citu valstu kredītiestāžu filiālēm Latvijā veikt solidaritātes iemaksu.