Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Miris kordiriģents Imants Kokars

© F64 Photo Agency

Šorīt 90 gadu vecumā miris leģendārais kordiriģents, "Rīgai 800" Dziesmu svētku virsdiriģents Imants Kokars, informē Rīgas Latviešu Biedrība.

Imants Kokars miris, nākot mājās no jūras, kur viņš gājis katru dienu, atklāja viņa dēls Uldis Kokars.

Dvīņu brāļi Imants un Gido dzimuši 1921.gadā Gulbenē. Viņi bērnību pavadījuši Vecgulbenes pagastā.

Imants Kokars kopš 1969.gada ir Rīgas kamerkora "Ave Sol" mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents.

Brāļi Kokari jau kopš bērnības saistīti ar mūziku. Ozolkalna pamatskolā zēni darbojās korī un orķestrī. Mācības turpināja Cēsu, Jelgavas un Rēzeknes Skolotāju institūtā. Tautas konservatorijā Imants apguva trompetes spēli, spēlēja klarneti Jelgavas mūzikas skolā un Rēzeknes mūzikas skolā apguva vijoli.

1943.‒1944.gadā brāļi strādāja Gulbenes dzelzceļa depo, bet vēlāk brāļu gaitas nedaudz šķiras ‒ Imants strādāja par skolotāju Gulbenes vidusskolā, bet Gido ‒ par skolotāju Stradu un Stāmerienas septiņgadīgajā skolā. 1945.gadā Imantu iesauca armijā.

Vēlāk brāļi satikās Cēsīs, kur Imants mācījās Cēsu skolotāju institūtā un vadīja institūta jaukto kori. Studijas institūtā viņš savienoja ar mācībām Cēsu mūzikas vidusskolā, bija Cēsu rajona pūtēju orķestra virsdiriģents (1949‒1951).

Dziesmu svētkos Latvijā 1948. un 1950.gadā Cēsu skolotāju institūta koris ieguva pirmo vietu. Dziesmu karos pirmo reizi ieskanējās brāļu Kokaru kā spējīgu diriģentu vārds.

Imants Kokars mācījās Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijā un pēc Teodora Kalniņa aicinājuma strādāja par kormeistaru Latvijas Radio korī. Kokars kopš 1975.gada bija profesors Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Diriģents bija arī ilggadējs vīru kora "Dziedonis" mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents, un koris kļuva par vairāku dziesmu karu laureātu. Viņš vadīja arī Cēsu skolotāju kori "Beverīna", kas arī plūca laurus dziesmu svētkos.

Maestro bija arī daudzu citu kolektīvu dibinātājs, dažādu pasākumu ideju autors un to izveidotājs ‒ skolotāju koru un studentu "Gaudeamus" kustības attīstība Latvijā, kamerkoru festivāls, arī starptautiskais kamerkoru festivāls "Rīga dimd" (1989).

Viņa lolojums bija arī Baltijas un Ziemeļvalstu dziesmu svētki.

Imants Kokars kopš 1965.gada ‒ astoņas reizes ‒ bijis Latvijas dziesmu svētku virsdiriģents. Viņa ieskaņotā kora mūzika pieredzējusi visvairāk kompaktdisku izdevumu.

Viņš saņēmis arī Triju Zvaigžņu ordeni un 1996.gadā ‒ Lielo mūzikas balvu.

Šā gada augustā brāļi Kokari vērienīgā lielkoncertā atzīmēja 90.dzimšanas dienu, piedāvājot klasisko dziesmu svētku repertuāru un deviņu komponistu un diriģentu tandēmu populāru dziesmu programmas.

Kokars bijis vairākkārtējs Latvijas Dziesmusvētku virsdiriģents.