Astronomus izbrīna degšana krāterī; ja tas bijis meteorīts, jābūt vēl vairākām pazīmēm

Mazsalacā nokritušo objektu, kas, iespējams, bijis meteorīts gatavi pētīt Latvijas Universitātes astronomi un ģeologi. To šodien Latvijas Neatkarīgās televīzijas raidījumā "900 sekundes" apliecināja Latvijas Universitātes Astronomijas institūta speciālists Ilgonis Vilks. Tiesa, viņš izteica pārsteigumu par to, ka kritiena vietā bijis vērojams ugunskurs, jo, nokrītot meteorītam, nav nekam, kas varētu degt.

Pēc sadursmes ar zemi parasti notiekot sprādziens un meteorīta šķembas tiekot izkaisītas apkārtnē, skaidroja Vilks. Tāpat viņš uzsvēra, ka, ja uz zemes tiešām ir nokritis meteorīts, tad aculieciniekiem būtu bijis jāredz ļoti spožu uzplaiksnījumu, kas uz dažām sekundēm radītu lielāku gaismu nekā saulainā dienā.

Kā jau vēstīts, vakar Mazsalacas novadā nokritis debess ķermenis, kas, iespējams, ir meteorīts. Tas izveidojot aptuveni 20 metrus platu krāteri.

Notikuma vietā tika atrasts 20 metrus plats un 10 metrus dziļš krāteris.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais