Virs Latvijas notiks NATO treniņlidojumi

21. un 22.novembrī notiks desmitie treniņlidojumi gaisa telpā virs Latvijas un Lietuvas (Baltic Region Training Event), paziņoja NATO Gaisa spēku pavēlniecības štāba Ramšteinā Publisko attiecību birojs.

«Desmito Baltijas treniņlidojumu mērķis ir demonstrēt reģionālo integrāciju gaisa telpā,» uzsver NATO Gaisa spēku pavēlniecības štāba Ramšteinā Operāciju nodaļas vadītājs Stīvens Ričards. «Mēs trenēsim Baltijas gaisa patrulēšanas misijas Ātrās reaģēšanas vienību un citus NATO lidaparātus, pārbaudot taktiku un procedūras, kas tiek pielietotas vairāk nekā vienas valsts ietvaros,» norādīja viņš.

Ričards atklāja, ka šoreiz lidojumi būs īpaši, jo treniņu laikā tiks simulētas vairākas ārkārtas situācijas. «Viens scenārijs paredz, ka tiks veikta meklēšanas un glābšanas operācija, kuras ietvaros Lietuvas glābšanas helikopters glābs pilotu, kas it kā būs katapultējies no savas lidmašīnas,» tā kapteinis.

Operācijās piedalīsies NATO iznīcinātāji no Dānijas, Lietuvas, Polijas un ASV, kā arī ASV Gaisa spēku degvielas uzpildes lidmašīna KC-135 un NATO E-3A lidmašīna. Lidojumus kontrolēs NATO komandvadības centrs Ūdemā, Vācijā, un Karmelavā, Lietuvā. Pārvietojamā Gaisa kontroles centra Gaisa fotogrāfiju radīšanas centrs no Nīderlandes tiks izvietots Karmelavā, kur piedalīsies gaisa operāciju kontrolē.

Lai gan lidojumus, ko veic dažādas lidmašīnas atšķirīgos augstumos, nav iespējams novērot uz zemes, komandvadības veiktās procedūras Karmelavā ir mācību redzamā daļa. Lidojumi tiks veikti, ja to atļaus laika apstākļi.

Latvijā

Rēzeknē notiekošajā Latgales rajona tiesas prāvā, kurā par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu apsūdzēta biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” aktīviste Ieva Raubiško, prokurore apsūdzētajai lūgusi piespriest viena gada un sešu mēnešu cietumsodu.

Svarīgākais