Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Nepilnības Streļčenoku neiegāž

Pārliecinošā vienprātībā Saeima atbalstījusi Jaroslavu Streļčenoku Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja amatā. Konkurss uz šo vakanci ilga trīs mēnešus, un jaunais biroja vadītājs, pēc konkursa komisijas domām, bija labāks par 12 citiem kandidātiem.

Pēdējos trīs mēnešus KNAB vadītāja pienākumus izpildīja biroja vadītāja vietniece Juta Strīķe, kurai no šodienas priekšnieka krēsls jāatbrīvo savam agrākajam padotajam J. Streļčenokam.

Pirms balsojuma Saeimā nebija iemesla domāt, ka KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja vietnieks J. Streļčenoks varētu nesaņemt nepieciešamo 51 balsi. Koalīcija kandidātam jau iepriekš bija izteikusi simtprocentīgu uzticību un arī opozīcija pēc sarunām frakcijās publiski pauda atbalstu J. Streļčenokam. Deputātus nemulsināja fakts, ka Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesai nācies labot KNAB darbinieka pieļautās kļūdas – atcelt pretlikumīgi sastādītu administratīvo protokolu. Deputāti arī neņēma vērā, ka J. Streļčenoks kā KNAB ētikas komisijas vadītājs nesaskatīja problēmas faktā, ka biroja darbinieces Zandas L. krāpniecībā apsūdzētais vīrs savulaik uz nopratināšanu Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijā ieradās, bravūrīgi biedējot ar savas sievas dienesta žetonu. Vērtēšanas komisija atzina, ka J. Streļčenoks iemantojis cieņu kolektīvā un izteica cerību, ka viņš ar kolēģiem spēs sadarboties veiksmīgāk nekā bijušais priekšnieks Normunds Vilnītis.

KNAB J. Streļčenoks strādā kopš 2003. gada, karjeru viņš uzsāka kā Valsts amatpersonu interešu konflikta novēršanas nodaļas speciālists. 2004. gada janvārī viņš pārcelts amatā par biroja Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas galveno speciālistu, no 2005. gada aprīļa bija šīs nodaļas vadītāja vietnieks. Paralēli darbam KNAB kopš 2005. gada maija J. Streļčenoks lasa lekcijas Valsts administrācijas skolā.

Jaunais KNAB vadītājs dzimis 1979. gada 6. novembrī un pēc tautības ir baltkrievs. Kā liecina J. Streļčenoka CV, viņa dzimtā valoda ir krievu, bet latviešu valodu KNAB priekšnieks pārvalda augstākajā līmenī. Vidēji labi viņš zina arī angļu valodu, franču valodā ir pamatzināšanas. J. Streļčenoks ar ziņojumiem par korupcijas tēmām ir uzstājies vietēja un starptautiska mēroga konferencēs, šogad maijā iznākusi arī viņa grāmata Valsts amatpersonām noteiktie ierobežojumi un aizliegumi shēmās.