18. novembra studentu korporāciju gājiens tomēr notiks

Jau 20 gadus 18.novembra svinības sākas ar Latvijas studentu korporāciju gājienu no Latvijas Universitātes uz Brāļu kapiem, kā tas notika arī līdz 1940. gadam.

Par spīti salam un lietum, siegam un rudens vējiem, pulkstens 8 no rīta gājienā dodas gan jaunatne, gan sirmās galvas, gan studenti, gan akadēmiķi, vīrieši un sievietes, latvieši un krievi, luterāņi un pareizticīgie, katoļi un vecticībnieki, dažādu politisko partiju un sociālo slāņu pārstāvji. Gājienā piedalās ļoti dažādi cilvēki, kurus apvieno mīlestība uz savu Tēvzemi. Viņu mērķis nav protests, viņu mērķis ir godināt savu Dzimteni tās dzimšana dienā, pieminēt kritušos varoņus, apliecināt savu patriotismu un to, ka viņi dzīvo Latvijai, un gatavi ziedot savas dzīvības, aizstāvot tās neatkarību. Šis ir gājiens, kurā valda vienotība un saskaņa, nacionāls gars un patiesa cieņa pret dažādu tautību pārstāvjiem. Starp mums nav vietas strīdiem un arī iemeslu konfliktiem vienkārša iemesla dēļ: "kas mīlē Latviju, tam latvju gars!" - tieši tādi ir studentu diesmas vārdi.

Šogad krievu studentu korporācijai Fraternitas Arctica, kura pastāv jau 131 gadu, ir gods vadīt latvijas studentu korporāciju Prezidiju Konventu un attiecīgi - organizēt svētku gājienu un gājiena priekšgalā nest Latvijas karogu. Diemžēl dažu ne profesionāļu pieļauto kļūdu dēļ, iesniegums par gājiena organizēšanu un norisi tika iesniegts 10 kalendārās dienas pirms pasākuma norises, nevis 10 darba dienas iepriekš, kā tas ir noteikts "Likumā par sapulcēm, gājieniem un piketiem". Jau nākamajā dienā pēc pieteikuma saņemšanas Rīgas domē, Rīgas domes juridiskās pārvaldes administrācijas tiesiskā nodrošinājuma nodaļas vadītāja Ilze Gūtmane paziņoja lēmumu par pieteikuma atstāšanu bez izskatīšanas, pamatojot lēmumu tikai ar to, ka nav ievērots pieteikuma iesniegšanas termiņš, tā faktiski aizliedzot gājienu. Šo lēmumu parakstīja izpilddirektors Juris Radzevičs.

Visi mūsu pūliņi izskaidrot gan plānotā gājiena nozīmīgumu, gan esošās konstitucionālās tiesības uz pulcēšanās brīvību, kuras ierobežot tikai likumā noteiktā pieteikumu iesniegšanas termiņa dēļ ir nepareizi, atdūrās pret nevēlēšanos iedziļināties esošājā situācijā un birokrātisku attieksmi kā no pieminēto profesionāļu un patriotu, tā arī no Ušakova kunga puses. Mums nav saprotams šādas attieksmes iemesls- vai tā ir birokrātija, neprofesionālisms, augstprātība, vai arī kaut kādas politiskās spēles un intrigas, to mēs nezinām.

Vienīgā atbilde, kas tika mums sniegta: "Organizējiet publisko, t.i. izklaides, pasākumu!" Iespējams, ka šis nav slikts priekšlikums organizēt pasākumu par godu kādai citai dienai, kad tiek rīkoti karnevāli, pieaicinot dejotājas, oriģinālo žanru pārstāvjus, ziloņus, klaunus. Tomēr uzskatām, ka šāds priekšlikums Valsts svētku dienā ir zaimojošs un noniecina Latvijas patriotu godu un pašcieņu.

Studentu korporācijas Fraternitas Arctica filistru biedrības rūpes par to, lai gājiens tomēr notiktu, bija par iemeslu piekāpties Rīga Domes piedāvājumam un iesniegt pieteikumu publiska pasākuma organizēšanai. Vēlamies pieminēt un pateikties par sapratni un sniegto atbalstu Rīgas domes priekšsēdētāja vietniekam Amerika kungam un Kārtības policijas Rīgas reģiona priekšniekam Butkēviča kungam, kuri centās palīdzēt mūsu filistriem. Tieši šo publisko pasākumu, ar daudz mazāku dalībnieku skaitu un kuru organizēja cita juridskā persona, kā saskaņoto gājienu minēja Radzeviča kungs un Ušakova kungs.

Neskatoties uz visu, Latvijas studentu korporāciju Prezidiju Konvents pieņēma lēmumu aizstāvēt savas tiesības un iesniedza Administartīvajā tiesā pieteikumu ar lūgumu atcelt Rīgas pašvaldības pieņemto lēmumu par gājiena pieteikuma atstāšanu bez izskatīšanas. Šā gada 16.novembrī, pēc pusotru stundu garas Administratīvās tiesas sēdes, kurā piedalījās trīs Administratīvās tiesas tiesneši, tika pieņēms lēmums, kas apmierināja mūsu lūgumu. Tiesas sēdes laikā noskaidrojās, ka Rīgas domes pieņemtais lēmums NEATBILST likuma prasībām, kas apliecina Rīgas pašvaldības PROFESIONĀĻU "augsto" izglītības un juridisko zināšanu līmeni.

Administratīvās tiesas pieņemtais lēmums apliecina, ka Latvijas studentu korporāciju Prezidiju Konventam ir tiesības saskaņā ar Satversmi un spēkā esošo likumdošanu apliecināt savas patriotiskās idejas gājienā.

Svarīgākais