Ar informatīvu pasākumu oktobra beigās Rīgā atzīmēs Diabēta dienu

Atzīmējot Pasaules diabēta dienu, Latvijas Diabēta asociācija oktobra beigās rīkos šai dienai veltītu informatīvu pasākumu, aģentūra LETA uzzināja asociācijā.

Šajā dienā Rīgas Kongresu namā laikā no plkst.10 līdz 14 varēs apskatīt īpaši sagatavotu izstādi, noteikt cukura līmeni asinīs, kaulu minerālo blīvumu, asinsspiedienu, ķermeņa svaru un tauku daudzumu ķermenī.

Tāpat šai dienā būs iespēja saņemt ārsta-endokrinologa ieteikumus, psihologa konsultāciju, kā arī saņemt dažādus informatīvus materiālus par to, kā sadzīvot ar cukura diabētu. Būs pieejama informācija arī par glikometriem un citiem paškontroles līdzekļiem, kurus uz vietas varēs arī nopirkt.

Diabēta asociācija informēja, ka šogad Pasaules diabēta dienas tēma ir "Izproti un kontrolē diabētu!". Šī diena pasaulē tiek atzīmēta 14.novembrī kopš 1991.gada. Latvijā Pasaules diabēta dienas pasākumus uzsāka rīkot Latvijas Diabēta asociācija 1993.gadā - tūlīt pēc tās dibināšanas.

Diabēts ir hroniska slimība, ko raksturo virs normas paaugstināts glikozes līmenis asinīs. To ārstē ar insulīna injekcijām vai medikamentiem glikozes līmeņa pazemināšanai.

Pasaulē ar cukura diabētu slimo vairāk nekā 246 miljoni cilvēku, Latvijā ir ap 54 000 cukura diabēta pacientu, liecina asociācijas apkopotā informācija. Saslimstība ar diabētu pieaug visā pasaulē, arī Latvijā.

Katru gadu Latvijā vairāk nekā 7000 cilvēku nosaka diabēta diagnozi un vairāk nekā 1000 cilvēku uzsāk ārstēties ar insulīna injekcijām. Saslimstības pieauguma cēloņi ir populācijas novecošanās, mazkustīgs dzīvesveids un neveselīgi uztura ieradumi.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais