Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Jaundžeikara lietu izmeklē skandaloza prokurore

Rīgas apgabaltiesa nolēmusi paturēt apcietinājumā bijušo iekšlietu ministru Dzintaru Jaundžeikaru, nemainot Rīgas Centra rajona tiesas lēmumu. Advokāts Pāvels Rebenoks par notikušo ir sašutis, savukārt prokurore Viorika Jirgena, kura piedalījusies vairāku skandalozu lietu izskatīšanā, apsūdzību nekomentē.

Apgabaltiesas lēmumu pārsūdzēt vairs nav iespējams, taču gadījumā, ja prokurore negrozīs drošības līdzekli, apmēram pēc mēneša advokāti var lūgt vēlreiz Rīgas Centra rajona tiesu izvērtēt apcietinājuma nepieciešamību. Pēc tiesas sēdes V. Jirgena no komentāriem atteicās, savukārt

P. Rebenoks uzsvēra, ka tiesiskie argumenti ir Jaundžeikara pusē un viņam vakar bija jādodas mājās, nevis atpakaļ uz Centrālcietumu.

Aizstāvībai joprojām nav zināms, kādas ziņas, pēc izmeklēšanas domām, Dz. Jaundžeikars centies iegūt. Atbildes nav sniegusi arī V. Jirgena, jo kopš aizturēšanas bijušais iekšlietu ministrs joprojām nav nopratināts. P. Rebenoks nenoliedz, ka, iespējams, lūgs tiesu Dz. Jaundžeikaram piemēroto apcietinājumu aizstāt ar drošības naudu.

No skaidrojumiem izvairīgā prokurore V. Jirgena slavena gan ar piedalīšanos dažādu skandalozu lietu iztiesāšanā, gan arī pamanījusies iekļūst prokuroru topā ar prāvām parādsaistībām. Viņa savulaik, piemēram, uzrādījusi apsūdzības Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonām žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefona sarunu noklausīšanās lietā. V. Jirgenas vārds lasāms arī tā dēvētajā Mentu karu lietā, kur Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, izmantojot tiesātas personas liecības, par kukuļdošanu apsūdzējis divus VID policistus. V. Jirgena ir viena no prokurorēm, kura panāca, ka aiz restēm tika iesēdināti Rīgas domes kukuļdošanā apsūdzētie.

Viņa arī figurē prokuroru topā, kur apkopoti prokuratūras pārstāvji ar lielākajām parādsaistībām. Pērnā gada deklarācijā V. Jirgena norādījusi, ka viņas parādsaistības sasniedz 90 000 eiro.