Kuponi mācībām arī pilnu laiku strādājošajiem

Arī tie darbinieki, kuri strādā pilnu darba laiku, varēs saņemt kuponu profesionālās izglītības iegūšanai. Līdz šim šādus kuponus mācībām varēja saņemt tikai nepilnu darba laiku strādājošie. Tiesa, kuponus nevarēs izmantot valsts iestādēs strādājošie.

Eiropas Sociālā fonda finansēta fonda ietvaros to privāto uzņēmumu nodarbinātajiem darbiniekiem, kuri strādā normālu darba laiku, būs iespēja apgūt neformālās un formālās izglītības programmas, kā arī iegūt profesionālo izglītību. Nodarbinātie varēs mācīties līdz vienam gadam, izmantojot kuponu, kura apmērs atkarībā no apmācību jomas varēs būt maksimāli 150, 200 vai 250 lati. Piemēram, cilvēki varēs apgūt svešvalodas, datora apmācību un citas darba tirgū nepieciešamas prasmes, tajā skaitā programmas, kas vērstas uz profesionālo zināšanu pilnveidi konkrētā jomā.

Pieteikties kupona saņemšanai varēs nodarbinātie no 25 gadu vecuma. Pirms mācību uzsākšanas klients saņems karjeras konsultācijas, lai izvēlētos atbilstošāko apmācību jomu. Ņemot vērā, ka tiks izmantota kuponu sistēma, apmācību pakalpojuma izvēle būs paša nodarbinātā ziņā. Pakalpojuma nodrošināšanas mehānisms būs līdzīgs tam, kādu pašreiz lieto "dīkstāves kupona" (saņemt kuponu var tikai tie, kuri strādā nepilnu darba laiku, vai arī uzņēmumā darbinieki, kuri nav atlaisti, bet kuru darba apjoms būtiski samazinājies) pasākumā. Tomēr šajā projektā atšķirībā no tā dēvētā dīkstāves kupona nav paredzēta stipendija.

Priekšrocība dalībai pasākumā tiks dota tiem nodarbinātajiem, kuri ir lielākā mērā pakļauti bezdarba riskam, un tādēļ ir noteikti vairāki kritēriji, kuriem darbiniekiem būs priekšrocība saņemt kuponu, – ja pēdējā formālā izglītība ir iegūta pirms 10 gadiem; pie pašreizējā darba devēja nostrādāts ilgāk par pieciem gadiem; invaliditāte; divi vai vairāk apgādājamie; trūcīga persona vai ja personai nav vidējās izglītības vai pat pamatizglītības.

Kupona piedāvātās apmācības iespējas tiks uzsāktas decembrī, un kopumā tam tuvāko gadu laikā plānots izlietot vairāk nekā piecus miljonus latu.

Latvijā

Nacionālā apvienība (NA) sākusi vākt parakstus, lai nosūtītu divus Saeimas deputātus no partijas "Stabilitātei" frakcijas - Jefimiju Klementjevu un Viktoru Pučku - uz valsts valodas prasmes pārbaudi, jo neesot pārliecības par viņu latviešu valodas zināšanām tādā līmenī, lai varētu pildīt deputāta pienākumus.

Svarīgākais