Šogad jau vairāk nekā 500 ugunsgrēki izcēlušies īssavienojumu un elektroierīču bojājumu dēļ

Pēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta datiem laikā no šī gada janvāra līdz oktobrim Latvijā reģistrēti 7484 ugunsgrēki, no kuriem 542 negadījumi ir saistīti ar bojājumiem elektroierīcē, īssavienojumu, elektroierīču ekspluatācijas vai ierīkošanas noteikumu pārkāpumiem.

Šī statistika liecina par nepieciešamību pievērst daudz lielāku uzmanību elektroinstalāciju stāvoklim no drošības viedokļa.

Pēc ugunsdzēsēju vērtējuma šogad 381 ugunsgrēka iemesls bijis īssavienojums, 129 ugunsgrēkos iespējamais ugunsgrēka iemesls ir bojājums elektroierīcē vai iekārtā, bet pie pārējiem vainojami elektroierīču ekspluatācijas noteikumu pārkāpumi (pārslodze), elektroiekārtas ierīkošanas noteikumu pārkāpumi (pārejas pretestība) un elektroierīču ekspluatācijas noteikumu pārkāpumi. Visbiežāk deg elektrības kabelis vai vads, retāk elektrības slēdzis vai kontaktligzda, bet pārējos gadījumos sildierīces un cita elektrotehnika.

Pēc elektrovadības ierīču ražotāja "Schneider Electric" informācijas elektroinstalāciju ugunsdrošības riskus izraisa, pirmkārt, pārslodzes, kas rodas, noslogojot instalācijas ar daudz lielāku jaudu nekā tām sākotnēji paredzēts. Parasti šādos gadījumos tiek "izsisti korķi". To iespējams novērst divos veidos - vai nu nomainot visus vecos kabeļus vai arī uzstādot prioritāro ķēžu atslēdzējus, kas izmaksā lētāk un pārslodzes brīdī uz brīdi atslēdz ierīces ar mazāku prioritāti (piemēram, siltās grīdas vai sildītājus). Šādā veidā vairs netiek pārsniegta maksimālā kabeļu jauda.

Daudzās mājās kabeļi ir ievilkti pirms daudziem gadu desmitiem, un vecā, nolietotā kabeļu instalācija ar laiku var izraisīt strāvas noplūdes, par kurām sākotnēji varam pat nenojaust. Turklāt noplūdēm ir tendence laika gaitā palielināties, noplūdes vieta sāk silt un var izraisīties ugunsgrēks. Lai noplūdes novērstu, nepieciešams uzstādīt strāvas noplūdes slēdžus, kas nekavējoties automātiski atslēdz strāvu noplūdes gadījumā. Slēdžus iespējams uzstādīt uz katras no kabeļu līnijām un tādējādi pārbaudīt, kurās ir bojājumi.

Daudzi namsaimnieki savulaik izvēlējušies pašas vienkāršākās un lētākās elektrovadības ierīces, kas laika gaitā var apdraudēt cilvēku veselību un pat dzīvību. Tādēļ jāpievērš uzmanība slēdžu paredzētajam pielietojumam: vannas istabā jālieto mitrumizturīgi slēdži (uz izstrādājumiem, ko montējam mitrās vidēs, jābūt marķējumam IP44), kas nepieļauj tajos ūdens iekļūšanu, savukārt mājas ārpusē nevajadzētu lietot iekštelpām paredzētos slēdžus un kontaktligzdas.

"Sabiedrība un arī liela daļa profesionāļu nav pietiekami informēti par vienkāršiem mūsdienīgiem risinājumiem, kas palīdz nodrošināties pret stāvas noplūdes izraisītām nelaimēm. Šī iemesla dēļ mēs regulāri izglītojam nozares speciālistus īpašos semināros. Nedomājot par iespējamajiem riskiem un izvēlēties vienkāršākos, lētākos risinājumus, uz spēles tiek likta sava un savu tuvāko cilvēku dzīvība un īpašums, tāpēc ļoti iesakām pārbaudīt elektroinstalāciju stāvokli un konsultēties ar speciālistiem par drošāko un kvalitatīvāko risinājumu," uzsver Schneider Electric pārstāvis Gatis Arājums.

Ja tomēr sācies ugunsgrēks, ir ļoti svarīgi par to nekavējoties uzzināt - šim mērķim kalpo ugunstrauksmes sistēmas vai lokāli dūmu detektori, kas daudzās citās valstīs ir obligāta prasība arī privātpersonām. Piemēram, miegā mēs dūmu smaku varam nemaz nejust, bet dūmu detektors kā modinātājs brīdina par sākušos uguns nelaimi. Turklāt sistēmas var pieslēgt arī pie apsardzes pults, nodrošinot operatīvu palīdzību no malas.

*VUGD statistika aptver periodu no 2011.gada 1.janvāra līdz 19.oktobrim (ieskaitot).

Svarīgākais