Ušakovs aicina krievu valodai noteikt nacionālās minoritātes valodas statusu

"Saskaņas centra" (SC) līderis un Rīgas mērs Nils Ušakovs aicina krievu valodai Latvijā noteikt nacionālās minoritātes statusu.

Intervijā Latvijas Televīzijā Ušakovs trešdien bija spiests izskaidrot, kāpēc piedalījies parakstu vākšanā par Satversmes grozījumu ierosināšanu, tādējādi paužot atbalstu oficiālai divvalodībai Latvijā. Šis viņa solis izraisījis plašu rezonansi, jo SC no šīs iniciatīvas iepriekš norobežojās.

"Mērķis nemainās – tā ir saskaņa. Latvijā ir jābūt vienai valsts valodai, bet jādomā par to, ko darīt ar krievu valodu. Vai tas ir normāli, ka valoda, kurā runā trešdaļa iedzīvotāju, tiek uzskatīta par tādu pašu valodu kā ķīniešu valoda vai kirgīzu valoda? Statuss ir zemāks kā angļu vai franču valodai, kas ir oficiālās Eiropas Savienības valodas! Pasakiet, ka tā ir nacionālā minoritātes valoda, lai, piemēram, pašvaldībā var iesniegt papīru ar sūdzību par komunāliem pakalpojumiem krievu valodā. Un viss. Un neviena latvieša tiesības nezināt krievu valodā nebūs apdraudētas," pauda Ušakovs, norādot, ka šāds cilvēks būs lojālāks Latvijai.

Uz jautājumu, ka viņa lēmums piedalīties parakstu vākšanā par divvalodību Latvijā, ir necieņas izrādīšana latviešiem, Ušakovs norādīja, ka viņam nav bijušas ilūzijas, ka gaidāmi ārkārtīgi daudz pārmetumu par nelojalitāti, kā arī viņu nosauks par valsts nodevēju. Pēc viņa vārdiem, viņš ir gatavs arī zaudēt vēlētāju atbalstu šī soļa dēļ.

"Man ir tikai viens mērķis, lai kādreiz Latvijā būtu izveidota sabiedrība, kur cilvēki var sadzīvot kopā, un es izvēlēšos instrumentus, ko uzskatīšu par pareiziem. Ja es no tā zaudēšu daļu no vēlētājiem, tā ir maksa, ko man vajadzēs samaksāt," atbildēja SC līderis.

Latvijā

Pagājušajā nedēļā uzzinājām, ar ko vainagojušās diskusijas par nodokļu reformu. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes augs, taču pieaugs arī neapliekamais minimums un minimālā alga. Izmaiņas skars arī pensiju otro līmeni, bet galīgais lēmums vēl jāpieņem valdībai un Saeimai. “Kantar TNS” aptaujā TV3 raidījumā "900 sekundes" noskaidrots sabiedrības viedoklis par valdības darbu pie nodokļu reformas.

Svarīgākais