EK apstiprina 71,5 miljonu latu vērtu Latvijas ātrdarbīga platjoslas interneta izveides programmu

9.novembrī Eiropas Komisija apstiprināja 71,5 miljonu latu vērtu valsts atbalsta programmu platjoslas tīkla infrastruktūras izveidei Latvijā - „Nākamās paaudzes elektronisko sakaru tīkls lauku teritorijām”.

Pēc programmas īstenošanas privātajiem komersantiem būs pieejams optiskā tīkla pieslēgums ātrgaitas interneta ierīkošanai. Turklāt tas būs iespējams no aptuveni 500 pieslēguma punktiem dažādās Latvijas vietās, kur iepriekš tas nebija iespējams. Tādējādi tiks veicināta kvalitatīva interneta ar ātrumu no 30 līdz 100 un vairāk megabitiem sekundē pieejamība arī ciematos un nomalēs, kā arī mazināta „digitālā” plaisa starp pilsētām un lauku teritorijām.

Valsts atbalsta programma tiks īstenota divās kārtās. Pirmajā kārtā paredzēts līdz 2015. gadam izveidot vismaz 165 pieslēguma punktus, piesaistot Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļus 16,19 miljonu latu apmērā. Savukārt otro kārtu paredzēts īstenot līdz 2018. gadam, un finansējumu plānots piesaistīt Eiropas Savienības fondu nākamajā plānošanas periodā.

Paredzēts, ka projekta iesniedzējs būs VAS „Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” (LVRTC), kas nodrošinās arī privātā finansējuma piesaisti projektam. LVRTC izvēle nodrošinās vienlīdzīgu un nediskriminējošu piekļuvi platjoslas infrastruktūrai, lai privātie komersanti varētu piedāvāt pieslēguma pakalpojumus lietotājiem, notiktu optiskās infrastruktūras attīstība ilgtermiņā, kā arī tiktu veicināta ātrāka e-pakalpojumu un e-prasmju apguve. Līdz ar to Latvijā tiks izveidots optiskais tīkls līdz pašvaldību iestādēm vietās, kur komersantam nav ekonomiski izdevīgi ierīkot optikas tīklu.

Latvijā

Apritot Evikas Siliņas (JV) vadītās valdības darba pirmajam gadam, labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) par nozīmīgākajiem ministrijas sasniegumiem uzskata sociālo grupu pabalstu apmēru pieaugumu, pensiju indeksācijas modeļa izstrādi, kā arī neapliekamā minimuma celšanu un minimālās mēnešalgas paaugstināšanu no 620 līdz 700 eiro.

Svarīgākais